Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Full fart på Funkis – ny mötesplats för funktionsvarierade

Ansiktet lyser upp i ett stort leende då den röda korven i arkadspelet återigen äter upp kocken. För David Kanerot är det inte så noga att spela rätt, utan han blir lycklig av att hänga på Funkis, spela spel och umgås med vänner.

David Kanerot är en av kvällens ungdomar som kommit till Ungdomens Hus i Henån. Varje tisdag bjuder fritidsledarna Hasse Hallberg och Ulla Hagman in ungdomar till Funkis, en helt ny fritidsverksamhet där funktionsvarierade kan hänga med sina kompisar. Funkis har startats upp för att skapa en meningsfull fritid för alla i kommunen, även för de ungdomar som har någon form av funktionsvariation.

– Funkis är för alla, från 12 år upp till 26 år och är en fritidsgårdsverksamhet som är upplagd som den vanliga verksamheten vi har i veckan, men skillnaden är att tisdagarna är vikt åt ungdomar som har någon form av funktionsvariation, eller en insats via LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, säger Hasse Hallberg.

Likt en vanlig fritidsgård

Hasse och Ulla har båda en mångårig erfarenhet från att arbeta med ungdomar. Deras mål är att Funkis ska vara så likt en vanlig fritidsgård som möjligt, även om föräldrarna många gånger dröjer sig kvar i huset. Den som är i behov av personligt stöd tar med sig sin ledsagare eller personliga assistent till fritidsgården, Ungdomens Hus.

– Det är en öppen verksamhet och det innebär att man kommer och går som man vill. Det är alltså ingen inskriven verksamhet. En del veckor är här fullt av ungdomar, andra veckor är det färre. Det är exakt så det är i fritidsgårdsverksamheten, den som har lust att titta in, den gör det, säger Ulla Hagman.

David Kanerot besöker gärna Funkis. Han har inte alls lust att hänga på i det sällskapsspel övriga deltagare spelar, utan har siktet inställt på arkadspelet som fritidsgården har. Här väljer han ett spel där en kock ska laga hamburgare men kocken får akta sig för ilskna korvar som vill äta upp honom. Ganska snabbt har David hittat på egna regler i spelet och letar upp korvarna som då äter upp kocken. För varje uppäten kock blir Davids leende allt större. Ulla som slagit sig ner intill David bistår med glada tillrop och tips på var korvarna kan tänkas dyka upp i spelet.

Spontan cirkuskväll

– Vi försöker att planera verksamhet till Funkiskvällarna, ibland plockar vi fram pysselgrejorna, ibland målar vi. I dag blev det spontant en kombinerad spelkväll och cirkuskväll då en av ungdomarna kände för att jonglera. Då hänger vi så klart på och jonglerar vi med, säger Ulla med ett skratt.

För Hasse är det viktigt att en meningsfull fritid är till för alla och att fler besökare berikar verksamheten.

– Därför arbetar vi med att utveckla verksamhet för alla unga oavsett funktionsvariation.

Funkis är öppet varje tisdag och är i utvecklingsfasen. De båda fritidsledarna hoppas att verksamheten ska kunna växa sig större. I dag är Funkis öppet för dem som går i femman upp till unga vuxna.

Finns plats för fler

– Det bästa skulle vara om vi kunde renodla lite och få en grupp med yngre och en grupp med unga vuxna, vi har plats för fler besökare. De unga vuxna med någon form av funktionsvariation blir ofta hemmasittare och då kan Funkis bli ett sätt för dem att komma ut och träffa andra, säger Ulla.

David, Frida, Alva och de andra som besökte Funkis under tisdagen hade alla med sig en förälder eller ledsagare.

– Funkis fyller en funktion även för föräldrarna. De får en chans att träffas över en kopp kaffe och prata om gemensamma funderingar och frågor. Det är också en viktig aspekt i verksamheten.

LÄS OCKSÅ: Nattvandra för ett tryggare samhälle

LÄS OCKSÅ: Ungdomar fick skriva egna låtar


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.