Kommunfullmäktiges ordförande Hans Pernervik (FO) väljer att lägga februari månads möte digitalt.
Kommunfullmäktiges ordförande Hans Pernervik (FO) väljer att lägga februari månads möte digitalt. Bild: Erika Olofsson

Fullmäktige kör digitalt trots slopade restriktioner

Det blir ett digitalt kommunfullmäktigemöte på torsdag, trots att Folkhälsomyndigheten släppt på restriktionerna från och med onsdag.
– Vi har planerat digitalt och kan inte växla om hur som helst till fysiskt möte, säger kommunfullmäktiges ordförande Hans Pernervik (FO).

ANNONS

Coronarestriktionerna tas bort den 9 februari. Beslutet motiveras med vaccinationstäckningen och att färre personer blir allvarligt sjuka, dessutom har kunskapsläget förbättrats om omikronvarianten. Dagen efter, den 10 februari, är det kommunfullmäktigemöte på Orust. Mötet är sedan länge planerat att köras digitalt.

– Det blir ett digitalt möte även på torsdag, trots att coronarestriktionerna har släppts. Många av våra ledamöter i kommunfullmäktige är äldre och det kan vara svårt att hålla avstånd i lokalen, smittspridningen är hög i landet och med hänsyn till detta så vi kör digitalt, säger Hans Pernervik (FO), ordförande i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Restriktionerna slopas: "Dags att öppna upp"

En hög medelålder tillsammans med tekniska svårigheter att koppla om från digitalt i en lokal, till webbsändning i en annan gör att kommunfullmäktiges presidium i samråd med majoriteten valt att köra digitalt. Torsdagens möte sänds digitalt från kommunhuset med endast presidiet på plats, så som samtliga digitala möten har sänts under pandemin.

ANNONS

Olika tekniker

I mars planeras ett fysiskt möte i kulturhuset Kajutan med webbsändning därifrån och med åhörare på plats i salen.

– Vi har planerat digitalt till februarimötet och kan inte växla om hur som helst till fysiskt möte. Det är olika tekniker som används vid sändningarna, olika lokaler. Vi ska dessutom få ett nytt system inom kort men nu kör vi sista mötet med det gamla systemet.

LÄS MER:Därför hävs restriktionerna – trots rekordmånga smittade i STO

Det nya systemet som kommer att kopplas in i Kajutan innebär att ledamöternas Ipads används mer, antalet röster räknas digitalt, det kommer även gå att begära ordet digitalt.

Hans Pernervik (FO)Kommunfullmäktiges ordförande
Hans Pernervik (FO)Kommunfullmäktiges ordförande Bild: Erika Olofsson

– Det kommer underlätta otroligt.

Lättare att administrera

Hans Pernervik har fått kritik från politikerhåll för att han väljer att köra kommunfullmäktige digitalt, trots släppta coronarestriktioner. Kritiken har han tagit till sig men väljer, i samråd med vice ordförande Ulla Kedbäck (MP) och andre vice ordförande Roger Hansson (S), att fullfölja planerna på digitalt möte.

– Personligen hade jag gärna haft fysiskt möte, det är lättare att administrera, lättare att se när ledamöterna begär ordet och vill ha replik, men nu kör vi digitalt och hoppas att vi kan ses på plats i Kajutan i mars igen.

LÄS MER:Fullt möte med handsprit och skydd

LÄS MER:Läsplattor ersätter handlingar

ANNONS