Fyra månader efter översvämningen – nu har pizzerian öppnat igen

Kebabpizza är fortfarande den mest populära pizzan.
– Varekilsborna gillar det traditionella, det är Capricciosa eller Hawaii som beställs, men vi säljer mest av kababvarianten, säger pizzabagaren Aydin Yenigün som nu öppnat igen efter sensommarens översvämning.

ANNONS

Telefonen ringer och beställningar trillar in. I den nyrenoverade lokalen sitter några kunder och väntar på nybakade pizzor.

– Det är absolut vanligast att kunderna ringer och beställer, för att sedan hämta och äta hemma, säger Aydin Yenigün, pizzabagare och fastighetsägare i Varekil.

Han har nyligen öppnat sin pizzeria igen efter en omfattande renovering. Efter översvämningen i augusti som drabbade hela fastigheten vid Varekils korsväg, har pizzerian varit stängd för renovering.

Stängt i två månader

– Jag har fått byta ut golvet här inne, bytt en hel del av väggarna och var även tvungen att byta våra kylar som gick sönder av all fukt.

ANNONS

Aydin Yenigün drabbades dubbelt vid översvämningen i augusti. Han driver inte bara pizzerian utan är äger hela fastigheten och har sex hyresgäster. Samtliga hyresgäster fick in vatten i sina lokaler.

– Jag har försökt hjälpa dem så gott jag kan. En hyresgäst har flyttat härifrån, rädd för att bli drabbad av en ny översvämning. Frisörens lokaler är ännu inte helt färdigrenoverade, så hon blir kvar ett tag till i de alternativa lokaler jag kunde flytta in henne i.

Aydin Yenigün visar runt i pizzerian. Här är ombonat och hemtrevligt, med ett snyggt trägolv, väggarna är nymålade, köket är renoverat efter vattenmassorna och toaletten likaså.

Försökt hålla nere kostnaderna

– Det har kostat en del, men det har inte varit någon idé att bara laga tillfälligt. Jag har renoverat så det håller för många år framöver.

Kostat har det gjort för honom som fastighetsägare. Självrisken hos försäkringsbolaget var på en kvarts miljon kronor. Aydin Yenigün har inte betalat allt men beräknar att renoveringen av fastigheten gått på strax under en halv miljon kronor.

– Jag har fått betala ur egen ficka. Bara att ha elen på här i pizzerian under tiden det var stängt, kostade mig 14 000 kronor i månaden. Jag har målat och gjort så mycket jag kan själv, för att hålla nere kostnaderna.

Glada kunder

Han förlorade många trogna kunder under de månader renoveringen pågick, flera har kommit tillbaka men inte alla.

– Många gamla kunder är glada att jag öppnat igen, de har saknat mina pizzor, men det finns kunder som börjat handla pizza på annan ort. Dem får jag kanske inte tillbaka som kunder igen.

ANNONS