Gamla veteranfordon kör rally på Orustvägarna

Alla får vara med, bilar, mopeder och lastbilar. Den gemensamma nämnaren är att de måste vara veteraner. Orust Motorsällskap står värdar för ett veteranrally där alla fordon före 1991 är välkomna att delta.

ANNONS

Tjusningen med att glida fram på en landsväg och höra motorn spinna i en välbehållen veteranbil är det allt fler som förstår. I Sverige finns det, enligt Transportstyrelsen, i trafik ungefär 135 000 bilar som är 30 år eller äldre liksom 50 000 motorcyklar och cirka 150 bussar i samma ålderskategori. Dessutom finns det många avställda äldre fordon som väntar på renovering, som genomgår renovering eller som utgör reservdelar till återställandet av ett enskilt fordon.

– På Orust finns det många veteranbilar, det är en av de kommuner i landet med flest veteranfordon per innevånare, säger Morgan Wendel, vice ordförande i Orust Motorsällskap.

ANNONS

Under pandemin har föreningens verksamhet varit vilande men nu startas så smått allt upp igen. Först ut är ett veteranfordonsrally som hålls den 4 september.

Morgan Wendel är vice ordförande i Orust Motorsällskap som den 4 september arrangerar veteranrally på Orust.
Morgan Wendel är vice ordförande i Orust Motorsällskap som den 4 september arrangerar veteranrally på Orust. Bild: Privat

– Vi ville hitta på något för våra medlemmar men samtidigt ha det så Coronasäkert som möjligt. Därför kom idén om ett rally, där deltagarna sitter kvar i sina bilar eller på sina motorcyklar. De behöver inte gå ur bilarna utan kan utföra de uppgifter som finns längs med banan ändå.

Veteranfordonsrallyt är öppet för alla fordon som är från tiden fram till 1991. 30 år gammal ska ett fordon vara för att kallas veteran. Bilar, motorcyklar, mopeder och lastbilar, kanske en och annan traktor, är därför välkomna att delta i rallyt. Rallyrundan kommer att hållas på Orust med start och mål i Varekil.

– Rallyt börjar i Varekil med en samling. Tanken är att fordonen tar sig mot Svanesund, via Myckleby, runt Grindsbyvattnet mot Torps kyrka och sedan till Henån och tillbaka till Varekil.

Längs med slingan kommer det att finnas frågor och lite uppdrag som förarna ska göra. Ett uppdrag ska bland annat göras på hamnplanen i Henån. Uppgifterna kommer att vara av varierande slag, som att hålla koll om de märker något ovanligt i terrängen de just kört förbi eller att det ska utföras någon form av praktiskt moment.

– Vi hoppas att det ska bli ett bra flyt på rallyt, att förarna hinner runt i ett lugnt tempo. Det är ingen tidtagning och ingen tävling där det gäller att komma först i mål, men vi kommer att utse fem vinnande ekipage som utfört uppdragen bäst.

Första fordonet släpps iväg vid 10 på morgonen, fram till klockan fyra på eftermiddagen går det för förarna att rulla in i mål igen. Hur många fordon som kommer att delta, det vågar inte Morgan Wedel att gissa på.

– Vi har inte arrangerat något för våra medlemmar under hela pandemin, så suget och intresset finns. Sedan är aktiviteter som den här alltid väderberoende. Är det gott väder så kommer många, regnar det så kommer det troligen inte lika många.

Att intresset för veteranfordon är stort på Orust är tydligt. Innan pandemin arrangerade föreningen en veteranträff i Göksäter.

– Vi hade räknat med att det skulle komma ett 30-40 tal bilar. Det kom över 300 fordon. Om det blir så många den 4 september återstår att se.

ANNONS