Grålleklubben ger sig ut på Orustrunda igen

Ett 50-tal gamla grållar kommer åter rulla över ön. Efter ett års uppehåll blir Orustrundan av i år, om än lite senare än planerat.

ANNONS
|

Varje maj i över tio år har Grålleklubben på Orust tagit sig ut för att puttra en runda på ön med sina traktorer. Förra året blev det inget när Orustrundan, som så mycket annat, fick ställas in.

Även i år kändes det tveksamt i maj, men istället ger sig medlemmarna i Grålleklubben iväg nu i augusti.

– Folk vill ut och köra med traktorn, och alla helst nu när det inte hänt något på så länge, säger Erling Andersson, ordförande i den lokala Grålleklubben.

Räknar med några timmars färd

En grålle är en liten grå traktor som började byggas på 40-talet, framtagen av den irländska uppfinnaren Harry Fergusson.

ANNONS

Grållen går i ungefär 20 kilometer i timmen, och rundan mellan Varekil och Myckleby på 3,5 mil beräknas därför ta ekipagen ett par timmar.

– Det är mycket skogsvägar och små vägar så det kan ta en stund.

Alla är välkomna

Ungefär 50 personer brukar delta, och Erling Andersson räknar med att det blir något liknande i år. De flesta medlemmarna har en eller till och med flera grållar, men alla som vill köra är välkomna, oavsett traktor.

Förutom ett nytt datum, onsdag 14 augusti, kommer rundan avslutas med kaffe och kaka istället för den traditionella varmkorven. Men nästa år hoppas de vara på banan igen.

– Nästa år ska vi försöka köra i maj igen. Det är rätt årstid. Det är lite kallare då och passar med korv, nu skulle vi egentligen bjuda på glass, säger Erling Andersson och skrattar.

ANNONS