Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här frossas det i pizza på nyårsdagen

Årets första dag är för många personer synonymt med att äta pizza. Lämpligt nog inträffar också den internationella pizzadagen den första januari. Brogrillens pizzeria i Henån har fullt upp med att baka pizzor under nyårsdagen.
– Kebabpizza är utan tvekan den som säljer bäst, säger pizzabagare Zübeyir Yenigün.

Telefonen ringer i ett. Pizzabagarna hinner knappt lägga på luren innan nästa samtal kommer. Nästan alla som ringer vill beställa pizza, någon enstaka beställer kebabrulle, men över lag är det pizza som önskas. Så här är det varje nyårsdag, 2022 är inget undantag.

– Det är samma varje år. Jag vet inte hur många pizzor vi bakar varje nyårsdag men det är många hundra. Vi har inte ens försökt att hålla räkningen, säger Zübeyir Yenigün som tillsammans med sin pappa Emin äger Brogrillen pizzeria i Henån.

Årets mest intensiva dag

Från uppklätt och champagne på nyårsafton till mjukisbyxor och pizza på nyårsdagen. Löften om ett sundare liv med mer träning börjar hos de flesta först den 2 januari. Men den 1 januari vill kroppen ha sin nyårspizza och det kan vara bra ur ett socialt perspektiv. Att sitta ned och summera gårdagens festligheter över en bit mat ska inte underskattas. Svenskarna älskar sin pizza på årets mest intensiva pizzadag, nyårsdagen.

I drygt fem år har Zübeyir och Emin bakat pizza i Henån, de har lärt sig att vara väl förberedda inför nyårsdagen. Emin är den som sätter degen, med durumvetemjöl för att få bra smak och konsistens. Han har inför nyårsdagen satt flera degar, delat upp i portioner och sedan fryst in. Degbitarna kan sedan tinas efter hand.

Emin Yenigün har satt degen till pizzorna, han har förberett i flera dagar inför nyårsdagen för att få degen att räcka till alla pizzasugna. Bild: Erika Olofsson
Emin Yenigün har satt degen till pizzorna, han har förberett i flera dagar inför nyårsdagen för att få degen att räcka till alla pizzasugna. Bild: Erika Olofsson

– Det är viktigt att allt är färskt. Vi har köpt in extra mycket ost, skinka och gjorde ny kebab i går bara för att det ska vara så fräscht som möjligt, säger Zübeyir.

Henån special är poppis

Vanligtvis är de två personer som arbetar vid Brogrillen, under nyårsdagen har de fått stärka upp med fler för att hinna med. Zübeyirs bror som annars läser på Chalmers får hoppa in och hjälpa till, liksom en gemensam kompis.

– Då finns det ändå två pizzerior i Henån, så vi får bara en del av pizzabeställningarna som görs under dagen. Jag skulle tro att även Ferrari har lika mycket att göra i dag, som vi har.

Det Henånborna i första hand vill äta på nyårsdagen är kebabpizza.

– Kebabpizzan är en favorit året om, men i dag gör vi även många klassiska pizzor som Vesuvio och Hawaii. Vi har en Henåns special med bland annat kräftstjärtar och vitlökssås, den är också mycket populär.

Det plingar till i dörren, ytterligare en kund är på väg för att hämta sin beställda pizza. Klockan är en bit efter lunch, det märks att många börjar vakna till nu. Den största tillströmningen är från lunch och fem på eftermiddagen, men kunderna trillar in ända fram till stängning.

Ingen orkar laga mat

Hannes Andersson är på besök i Henån och har firat nyår i en kompis hus i Kungsviken. Att äta pizza på nyårsdagen är en tradition för honom och för resten av kompisgänget. Hannes tar emot fem pizzakartonger med rykande varm nybakad pizza.

– Det är ingen som orkar laga mat i dag. Även om vi inte festade så där mycket i går kväll, det var ganska så lugnt, så blev det sent och alla är trötta. Då är pizza den perfekta maten.

LÄS MER: Det här gäller om måsen tar din mat på uteserveringen

Beställningarna fortsätter att rassla in, svetten lackar hos pizzabagarna som erfaret och noga bakar ut degar och fyller dem med godsaker innan pizzorna ska in i den stora ugnen.

Zübeyir ursäktar sig, han måste lämna pizzor till kunderna som väntar.

– Nästan alla hämtar pizza och äter hemma, en dag som den här är det få som sitter kvar här och äter.

LÄS MER: Alberto tar napolitansk pizza till Stenungsund


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.