Hade med sig pistol till skolan - döms för olaga vapeninnehav

Den elev som förra året hade med sig ett vapen till sin skola på Orust döms nu för olaga vapeninnehav. Mannen erkänner händelsen, men anser själv att det var befogat att bära med sig pistolen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i mars 2022 som en lärare vid en vuxenutbildning på Orust kontaktade polis efter att denne fått till sig att eleven bar med sig en pistol i sin väska under skoltid.

Eleven, som är i 30-årsåldern, döms nu för olaga vapeninnehav vid Uddevalla tingsrätt.

Ville ha uppsikt över pistolen

Enligt förundersökningsprotokollet hävdar eleven att han ville ha uppsikt över pistolen då han inte hade något vapenskåp på Orust där han vistades under utbildningen. Eleven säger i förhör att han tänkt träna sportskytte på Orust då han är aktiv i sporten och har vapenlicens.

Åklagaren åberopade som bevisning utdrag ur polisförhör med eleven, där han enligt förhörsprotokollet ska ha sagt att det var rådande omvärldsläge som fick honom att bära med sig pistolen: ”Syftet har varit att skydda mig själv och andra om Ryssland skulle inleda krig även mot Sverige.”

Döms till dagsböter

I beslutet står det att den dömde mannen förnekar att han burit pistolen i civilförsvarssyfte: ”Polisen har formulerat sig felaktigt i anteckningarna. Det stämmer att han var orolig för säkerhetsläget med anledning av invasionen i Ukraina, men han hade inte medfört pistolen i civilförsvarssyfte.”

Uddevalla tingsrätt menar dock i domslutet att omständigheterna kring vapnet är oklara och trots att eleven hade plockat isär pistolen så döms han nu för olaga vapeninnehav till 80 dagsböter à 200 kronor, totalt 16 000 kronor. Tingsrätten avslår däremot yrkandet från åklagaren om förverkande av pistolen.

LÄS MER:Polisen lugnade ungdomar efter påstått hot mot skola

LÄS MER:Hotade att spränga socialkontoret i luften – döms till fängelse

LÄS MER:Misstanken: Misshandlade granne med träpåk

ANNONS