Han samlar plast från Oslo till London på en vindsurfbräda

1 800 kilometer på en bräda gjord av plast – för att minska plast i havet. Så långt ska Merijn Tinga ta sig på en vindsurfbräda under 32 dagar i hopp om att få Storbritannien att införa pant på plastflaskor. På väg från Mollösund har hans resa mot London bara börjat.

ANNONS
|

Vid Societetshuset i Marstrand kommer nederländska Merijn Tinga, 50, surfandes på en vindsurfingbräda. När tidningen möter honom på torsdagen har han surfat några timmar i sträck raka vägen från Mollösund. Samtidigt är han inne på sin sjätte dag i rad på brädan. Han kommer nämligen surfandes från Norge och ska surfa i drygt 26 dagar till.

Under 32 dagar ska han ta sig från Oslo till London på en vindsurfbräda byggd av platsskräp från havet. Anledningen är för att uppmärksamma all plastförorening som finns i havet men han har även ett mål med resan – att bidra till att Storbritannien inför ett pantsystem.

ANNONS

– Den brittiska regeringen har redan pratat om att införa ett pantsystem till år 2025 men jag vill liksom stödja utvecklingen av lagen, så den 19 juli ska jag ge Rebecca Pow, Storbritanniens miljöminister, ett brev om varför pantsystemet är så viktigt för miljön, säger Merijn Tinga.

Plastflaskor spolades upp

Det var för nio år sedan som Merijn Tinga såg att plastflaskor hade spolats upp på hans lokala strand hemma i Nederländerna. Några år senare när han befann sig i Sverige upptäckte han samma sak även här och såg då att plastflaskorna kom från Storbritannien. Något som ledde till att han ville se vad han själv kunde göra för att bidra till minskad plastförorening i havet.

– Det var först när jag såg problemet på nära håll och hur mycket plast det fanns i havet som det blev verkligt på ett annat sätt, säger Merijn Tinga.

Han ansåg att grundorsaken till att plasten från Storbritannien hamnade här berodde på att landet saknade ett pantsystem likt det Sverige och även Nederländerna har.

Samlar plast längs vägen

Mellan den 17 juni och 19 juli surfar Merijn Tinga till London med pauser längs vägen. Sammanlagt kommer han att surfa längs åtta länder och på sin färd samlar han även plast på vägen. En del slänger han men de plastflaskor han hittar som har en märkning som visar på att de är från Storbritannien, packar han i en väska för att ta med sig till London.

Fakta om pantsystemet i Storbritannien

• Varje år använder Storbritanniens invånare runt 14 miljarder plastflaskor och nio miljarder dryckesburkar.

• Återvinningsgrad för dryckesbehållare i Storbritannien ligger i nuläget på ungefär 70 procent.

• Det nya pantsystemet är tänkt att införas år 2025 och ska omfatta England, Wales och Nordirland.

• Syftet med pantsystemet är att man inom tre år ska se att 85 procent färre dryckesbehållare slängs som skräp.

• Tanken är att det ska finnas pantautomater på utsedda platser där man kan lämna tillbaka flaskor och få tillbaka pengarna för de.

Källa: Brittiska regeringen

Men hans självvalda uppdrag är riskabelt och även om den svenska sommaren kan bjuda på både sol och svalkande vindar kan den lika väl även bjuda på storm och regn.

Merijn Tinga försöker hålla sig längs kusten och surfar två till tre timmar åt gången men trots det måste han stundvis ta sig igenom öppet hav under sin resas gång.

– Man blir trött i armarna och benen av att vindsurfa, det krävs mycket styrka och kraft när man surfar. Man ser vattnet slå mot klippor och stenar och jag måste hålla i mig så jag själv inte faller av brädan.

Beroende på vädret och hur vindarna rör sig surfar han olika snabbt men det är inte sällan som han kommer upp i 40 kilometer i timmen även om 30 kilometer i timmen är mer förekommande.

Han dricker vatten ur en vattenslang som han har runt dräkten och maten han äter kallar han själv för ”astronaut-mat” eftersom det inte är någon riktig mat utan snarare näring förpackade i påsar.

Du ska surfa i 32 dagar, hur många klädombyten har du med dig?

– Inga, bara detta jag har på mig. Jag försöker duscha när jag får tag på en dusch vid någon campinganläggning men annars har jag bara på mig detta, säger Merijn Tinga.

Han sover oftast utomhus eller i ett tält om han får tag på det. Annars använder han vindsurfingbrädan som säng och tak som ger honom vindskydd när han sover.

Packningen för resan är för övrigt snål. Bortsett från ”maten” och diverse småprylar har han en mobil, en gps, en kompass och solkräm.

Vad nästa stopp för Merijn Tinga är eller var han sover inatt vet han inte exakt. Men han måste vidare söderut om han ska hinna till London i tid.

– Det ska blåsa mycket i morgon och jag måste röra mig mot Danmark. Så jag ska surfa några timmar till i dag så jag kommer fram.

På tisdagen hade han nått fram till Köpenhamn.

LÄS MER:Familjen Granath seglar jorden runt – laddar för Stilla havet

LÄS MER:Över 40 000 följde Mannes promenad till Stenungsund

LÄS MER:Med vattenskoter Sverige runt på nio dagar

ANNONS