Vis- och popartisten Melissa Horn fick på fredagen ta emot 2020 års stora Evert Taubepris vid en ceremoni på Handelsman Flink. Mikael Gustafsson, vd på Orust sparbank, överlämnade den stora symboliska checken.
Vis- och popartisten Melissa Horn fick på fredagen ta emot 2020 års stora Evert Taubepris vid en ceremoni på Handelsman Flink. Mikael Gustafsson, vd på Orust sparbank, överlämnade den stora symboliska checken. Bild: Mattias Modéen

Här får Melissa Horn stora Evert Taubepriset

Så fick hon då, till sist, efter ett års väntan ta emot Orusts stora Evert Taubepris 2020. Pop- och vissångerskan Melissa Horn från Stockholm.

ANNONS
LocationOrust, Flatön||

– Det är en jättestor ära. Det är som att du får ett tack för det du har gjort genom åren och en push vidare framåt, säger hon.

Evert Taubepriset instiftades i samband med Taubespelen 2010. Melissa Horn är den tionde pristagaren sedan priset delades ut första gången år 2011. Precis som tidigare år skedde ceremonin vid Handelsman Flink på Flatön, varifrån Evert Taube hittat inspiration till flera av sina visor.

Ulf Lundell fick ta emot det första priset, som ges till lyriker som verkar i Evert Taubes anda. Sedan har bland andra Eva Dahlgren, Håkan Hellström och Kenneth Gärdestad tilldelats utmärkelsen, som är på 50 000 kronor och delas ut av Orust kommun och Orust sparbank.

ANNONS

– Det känns som ett jättefint gäng att komma med i, säger Melissa Horn, som för egen del upptäckte Evert Taube och hans visskatt när hon gick på gymnasiet.

– En klasskompis var Taubefantast. Hon och hennes pappa spelade många Taubevisor och på så sätt kom jag också i kontakt med hans musik.

Melissa Horn njöt av Bohusläns skärgård hela fredagen. Efter prisutdelning och middag på Handelsman Flink fick hon en specialchartrad båttur i skärgården.
Melissa Horn njöt av Bohusläns skärgård hela fredagen. Efter prisutdelning och middag på Handelsman Flink fick hon en specialchartrad båttur i skärgården. Bild: Mattias Modéen

Har du några personliga Taubefavoriter?

– Jag tycker att Sjösala vår är väldigt vacker. Brevet från Lillan och Så länge skutan kan gå är också två favoriter.

Melissa Horn hann aldrig träffa Evert Taube medan han var i livet. Han gick bort 1976, elva år innan Melissa Horn föddes. Men hon har jobbat ihop med Evert Taubes son Sven-Bertil vid flera tillfällen och på så sätt kommit nära hans musik.

– Vi spelade ihop på Gröna Lund för några år sedan och vi har även gjort en spelning tillsammans i Berwaldhallen. Det var två väldigt fina spelningar.

Vad ska du göra med priset du får?

– Ja, jag har inte riktigt bestämt det ännu. Men jag kommer att förvalta det på ett värdigt och fint sätt.

Musikaliskt har Melissa Horn på sätt och vis haft en lugnare period det senaste året.

– Jag hann avsluta en längre turné precis innan pandemin kom. Sedan dess har jag faktiskt pluggat ett år på distans, innan jag nu under sommaren jobbat med inspelningen av Så mycket bättre. Programmet sänds i tv senare i höst.

Vad som mer väntar i höst har hon inte helt bestämt ännu.

– Har jag tur får jag en publik igen om det öppnar upp lite mer i samhället, eller så blir det en period där jag skriver lite mer.

Melissa Horn med prisutdelare Mikael Gustafsson, vd Orust Sparbank och Henrik Lindh, Orust kommunchef.
Melissa Horn med prisutdelare Mikael Gustafsson, vd Orust Sparbank och Henrik Lindh, Orust kommunchef. Bild: Mattias Modéen

Specialchartrad båttur

Fredagen var dock helt vikt för Bohuslän med dess skärgård. Efter prisutdelningen väntade middag på Handelsman Flink och sedan en specialchartrad båttur med Polstjärnan mellan skären från Kungsviken, via Malö Strömmar och Koljefjorden och sedan tillbaka mot Kungsviken igen. Det var precis i de miljöerna Evert Taube hämtade delar av sin inspiration till de oförglömliga visskatter han skapade.

– Jag har fått så mycket historia till mig om Evert Taube och hans visor här idag. Det är verkligen otroligt fint här, säger Melissa Horn.

Motivering

Såhär lyder hela motiveringen till 2020 års pristagare, Melissa Horn:

”Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris behärskar konsten att med en avskalad lyrik förmedla stämningar och relationer. Konkreta berättelser om allt från öm kärlek till ifrågasättande inre konflikter.

Hon kan med innerlig lyrik beskriva, en intim situation fylld av smärta och glädje, till att måla upp en melankolisk värld av ensamhet och misslyckande, fylld av krampande hjärtan, men där hoppets låga ändå någonstans ligger och glöder.

Årets pristagare har genom sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse och har med sin känsliga penna läst av det sociala och emotionella livet. Likt Taube, ger hennes lyrik intryck av att på ytan vara självutlämnande men oftast finns där ett underliggande budskap. Utan att göra avkall på den poetiska nivån viker hon ut sitt hjärta och visar sin sårbarhet i sina ärliga, eftertänksamma texter. Tidlösa funderingar som berör och där en allt större publik känner sig hemma.

Melissa Horn har med sitt författarskap visat att hon är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2020”.

Tidigare pristagare:

2011: Ulf Lundell, 2012: Eva Dahlgren, 2013: Håkan Hellström, 2014: Peter LeMarc, 2015: Veronica Maggio, 2016: Mauro Scocco, 2017: Kenneth Gärdestad, 2018: Bo Sundström, 2019: Niklas Strömstedt.

Fotnot: Om några veckor presenteras 2021 års vinnare av Evert Taube-priset.

ANNONS