”Har man ordning på ekonomin kan man också utveckla kommunen”

Med en tydlig styrning har Socialdemokraterna varit med och vänt Orusts ekonomi från minus till plus.
– Genom att styra med fast hand har vi fått ordning på ekonomin.

ANNONS
|

Mopsen Tuva och labradorvalpen Julie far som yrväder när de kommer upp till hundskogen som matte Catharina Bråkenhielm kallar området. I skogen intill Orust Hundägarförenings anläggning har hon spenderat många timmar med sina hundar. Hon var med och startade upp föreningen för drygt 40 år sedan, och har verkat som instruktör på klubben och flertalet gånger som domare vid klubbens hundutställningar. Intresset för hundutställningar är stort och med familjens tidigare hundar, ett flertal Grand Danois och mopsar, har hon rönt stora framgångar.

– Hundarna är så viktiga i mitt liv. De är min ventil, att få gå en promenad i skogen eller vid havet med dem efter en lång arbetsdag, eller bara att sitta med en kopp kaffe i trädgården och se dem leka, det är bland det bästa som finns.

ANNONS

Vilka är Socialdemokraternas viktigaste valfrågor?

– Ekonomin är mycket viktig. Varje skattekrona måste användas på bästa sätt för att kunna skapa verksamhet. Har man ordning på ekonomin kan man också utveckla kommunen både i stort och smått. Vi har så bra skolor och äldreboende nu men det finns en lång rad saker att göra och utveckla på vår ö för oss alla. Oftast är det de små sakerna som man uppskattar mest.

En plats att trivas på

Bostadsfrågan är viktig för Bråkenhielm.

– Vi vill arbeta för att det ska skapas fler lägenheter. Som det är i dag finns det små möjlighet att flytta till kommunen och bosätta sig i en lägenhet, eller flytta hemifrån som ung. Man ska gilla sitt Orust, Orust ska vara en plats där man ska trivas både att bo och arbeta i. Jag som är inflyttad till Orust är mycket stolt över att vara Orustbo.

Hur ska ni göra det?

– Vi arbetar tillsammans med Stiftelsen Orustbostäder men det är inte bara lägenheter som behövs, flera nya bostadsområden för villor är också på gång. Vi är rädda om landsbygden, den är precis som kusten något som inte ska sönderexploateras. Vår miljö är så vacker och unik.

Små saker som betyder mycket

Under mandatperioden har satsningar gjorts för att höja trivseln runt om i kommunen.

– De små sakerna som betyder mycket är blommor, bänkar, att flaggorna nu vajar stolt på våra stänger, vår vackra båt i rondellen och inte minst vår fina julbelysning och en lång rad andra saker som gör våra samhällen trevligare att vistas i. Vi har en trädgårdsingenjör som har till uppgift att göra det trivsamt i våra samhällen.

Vad har ni gjort under mandatperioden?

– Genom att styra med erfarenhet och fast hand har vi fått ordning på ekonomin. Vi har lyckats att vända en lång tid av enorma underskott till överskott i alla sektorer. Trots att vi inte skurit ned på något har vi fått pengar över till nya bra saker. Det är tack vare en tydlig politisk ledning samt erfarna och duktiga sektorchefer inom den kommunala verksamheten.

Stolt över utvecklingen

Kommunalrådet lyfter fram den sänkta skatten, en krona, och satsningen som gjorts på ombyggnad av äldreboende och start av stödboende för unga.

– Vi har fått ordning på bygglovsverksamheten, satsat på en utbyggnad av VA-nätet och lagt pengar på flera trivselhöjande aktiviteter, bland annat en ny pir och offentliga toaletter i Henån. Vi har gjort så otroligt mycket under dessa snart fyra år och jag är stolt över att ha varit med på den resan.

Hur skiljer sig Socialdemokraterna från övriga partier på Orust?

– Vi arbetar aktivt med ekonomin, ser till att pengarna räcker utan att behöva ta den lättaste vägen genom att bara höja skatten. Vi får saker gjorda, det är inte bara en rad tomma löften utan det händer saker både i stort och smått.

Catharina Bråkenhielm

Ålder: 65 år.

Bor: Henån.

Familj: Sambo, barn, barnbarn.

Yrke: Kommunalråd.

Intresse: Hundar, katter, natur, skogspromenader, båtliv, bakning.

Största last: Ivrighet. "Jag har lite svårt att koppla av, alltid många projekt på gång”.

Började med politik: Började arbeta aktivt för partiet 1988. ”Jag var ordförande för Orust Hundägarförening, sökte bidrag för apportbockar hos fritidsnämnden och fick svaret att pinnar kan ni bryta i skogen. Tågade upp till kommunen och framförde min åsikt och vi fick vårt bidrag. Då kände jag att nej nu vill jag vara med och påverka min kommun. Jag har vuxit upp i en moderat familj så valet av parti var solklart, Socialdemokraterna. Hamnade i fritidsnämnden bland massa gubbar och lärde mig mycket. Blev sedan viceordförande i socialnämnden, vice ordförande i kommunstyrelsen och sedan ordförande, sedan riksdagen mellan 2002 och 2018.”

LÄS MER:Så ska gamla Svanesund bevaras när 115 nya bostäder planeras

LÄS MER:Micke vann allt – utsedd till snyggaste hunden på Orust

LÄS MER:Så ska gamla Svanesund bevaras när 115 nya bostäder planeras

ANNONS