Historisk prästgård till salu – se detaljerna som bevarats

Dale prästgård stod i sin nuvarande form klar 1890 – men historien går flera hundra år längre tillbaka i tiden. Utgångspriset är 7 750 000 kronor och privata visningar bokas efter intresse.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeOrust usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den detaljrika prästgården återfinns på Stockenvägen strax söder om Ellös och huvudbyggnaden kan skryta med, för att nämna något, snickarglädje, kakelugn, dubbeldörrar och vackra stuckaturer.

– Gårdens historia är mycket rik och går långt tillbaka i tiden, säger mäklaren Eric Feiff vid Fastighetsbyrån på Orust.

Allt flyttades till dagens plats

Bygden Dale finns, enligt Eric Feiff, nämligen dokumenterad redan på 1300-talet.

– Områdets första prästgård fanns tidigare en bit längre bort och på andra sidan vägen. 1783 monterade man däremot ner timmerstock för timmerstock och flyttade allt till platsen som gården i dag återfinns på. Gården i dess nuvarande form stod sedan klar 1890, säger han.

Varför den ursprungliga prästgården flyttades vet man inte.

– Men det var vanligt att man flyttade hela hus förr och det kunde bero på olika saker, som att odlingsmarkerna var bättre vid det nya stället, säger Eric Feiff.

I den gamla byggnaden, som alltså flyttades 1783 och inte längre finns kvar, bodde kyrkoherde Lars Anders Ljungvall. Han var verksam i Morlanda församling från 1782 fram till sin död 1801.

Okänt vad som är 1800-talsoriginal

Utgångspriset för Dale prästgård är 7 750 000 kronor, men vad som är originaldetaljer eller inte Eric Feiff vara osagt.

– Det är mycket möjligt att kakelugnen är från tiden däromkring, men jag vågar inte svara ja eller nej. Huvudbyggnaden och gården i sig bjuder dock på många olika tidsepoker eftersom så här gamla hus ofta renoveras allt eftersom i den aktuella erans mode, säger han.

Måste prästgården renoveras?

– Det finns alltid ett uppdateringsbehov i den här typen av hus. Men jag är personligen väldigt glad att det inte genomgått en övergripande renovering där allt gammalt försvunnit. Objektet har fått behålla mycket av det gamla under alla år och det gör den charmig, säger Eric Feiff.

På prästgårdens ägor finns även ett rött torp där de människor som antingen jobbade för kyrkoherden eller som hyrde gårdens marker för att odla bodde.

– Visningar av Dale prästgård sker allt eftersom och då efter individuella bokningar, säger Eric Feiff.

1996 övergick Dale prästgård i privat ägande när efterträdaren på posten som kyrkoherde valde att bo kvar i Mollösund.

LÄS MER:Izabel tappade glasögonen i havet – fick hjälp av seglare

LÄS MER:Båtägare struntar i hamnavgiften: ”Det är otroligt fräckt”

LÄS MER:Barnen nekas skolskjuts – tvingas byta skola

ANNONS