Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hundratals döda makrillar dumpade på badstrand

300 makrillar har dumpats på badstranden Edet på Vindön. Makrillarna är små – och rensade.
– Vi vet inte hur makrillarna kommit dit, men någon har kört dem med bil dit, för de har inte spolats upp från havet, säger Linda Börjesson på Orust kommun.

Det var en badande Orustbo som anmälde fyndet av makrillar till kommunens miljöavdelning. Makrillarna ligger i en lång driva på den populära badplatsen Edet på Vindön. Uppskattningsvis rör det sig om 300 makrillar.

– Någon har fiskat upp makrillarna, rensat dem och tagit dem i land och sedan valt att dumpa dem på sandstranden. Vi är säkra på att de inte dumpats från en båt ute till havs, då hade makrillarna varit uppspolade på en större yta. De ligger i en samlad hög, därför är vi säkra på att någon kommit från landsidan och valt att slänga dem här, säger Linda Börjesson, utredningsadministratör vid miljöenheten på Orust kommun.

Offer för virus?

När larmet om makrillarna på badplatsen kom till miljökontoret reagerade Linda Börjesson och hennes kollega direkt. De befarande att makrillarna blivit offer för någon form av virus och dött en plågsam massdöd.

– Det är inte normalt att det ligger 300 döda fiskar på en badstrand och med tanke på fågelinfluensaviruset som härjar så var vi på tårna direkt. Det har hittats en tumlare utanför Göteborg skärgård som dött av fågelinfluensaviruset och vi har även fått rapporter om en säl som hittades utanför Måseskär där det misstänks någon form av virus som dödsorsak, så vi förberedde oss på det värsta.

De tog det säkra före det osäkra och åkte till Vindön med skyddsutrustning och testutrustning. Väl på plats fick de se att samtliga fiskar på land var snyggt och prydligt rensade.

– Vissa var riktigt små, mycket mindre än de 20 centimeter som är lagligt att dra upp.

”Luktar illa”

Linda Börjesson har svårt att förstå varför någon valt att dumpa matfisk på en badplats. Makrillarna kunde fått ett annat öde menar hon.

– Om nu fiskarna var för små att äta, så varför inte spara dem för att ha som agn under hummerfisket? Det hade varit ett perfekt användningsområde.

Högen med makrillar får ligga kvar på badplatsen. Det är inte kommunens mark och därför inte heller kommunens ansvar att städa upp.

– Det luktar fruktansvärt illa på Edet, makrillarna har börjat att ruttna i sensommarvärmen. Vi hoppas att mink och fåglar ska äta upp fisken, annars är det markägarens ansvar att se till att stranden rensas.

LÄS OCKSÅ: Elever hittade penselkrabba i Svanesund

LÄS OCKSÅ: Färjepersonal hotas – nu kan fiske förbjudas vid Lyresund

LÄS OCKSÅ: 8-årige Frank fångade rekordfisk: ”Jag skrek jättemycket på mamma”


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.