Hundratals ljus lyste upp Henåns torg

Barn från hela Orust hade målat lyktorna som tändes i Henån fredag kväll. Många kom också för att se manifestationen på FN:s barnkonventions födelsedag.
– Det är magiskt, tycker initiativtagaren Susanne Gustafsson Nyckel.

ANNONS
|

Hundratals, närmare bestämt 308 stycken, handmålade glasburkar förvandlades med hjälp av värmeljus till vackert lysande lyktor på Hamntorget i Henån.

Klockan sex på kvällen startade ljusmanifestationen för FN:s barnkonvention, som antogs just den 20 november för 33 år sedan.

– Vi firar barnkonventionens födelsedag genom att vara med här idag, säger Anna Hasselberg, socialpedagog på Henåns skola, som kommit till Hamntorget tillsammans med dottern Alice och hennes kompis Anna Westbom som båda går i förskoleklass.

Barnen har målat

Barn från nästan alla Orusts förskolor och skolor har hjälp till genom att måla var sin lykta.

– Föräldrarna har bidragit genom att skicka med en glasburk till skolan, berättar Susanne Gustafsson Nyckel, lärare på Bagarevägens förskola.

ANNONS

Tillsammans med Kristina Ryling på samma skola är hon arrangör och initiativtagare till manifestationen i Henån som på fredagen genomfördes för andra året.

– Jag har varit med om det här tidigare när jag var lärare i Partille. Men traditionen kommer egentligen från Umeå, fortsätter hon.

”Magiskt”

I Umeå har man tänt lyktor för att uppmärksamma det enskilda barnets rättigheter i barnkonventionen ända sedan 2005. Men det var inte förrän 2018 som riksdagen gjorde FN-konventionen till svensk lag, ett förtydligande av att barnets rätt ska beaktas i alla beslut som rör barn.

– De här lyktorna symboliserar att barnens röst ska få höras även på offentliga platser. Det är magiskt och roligt att det kommit så många hit, fortsätter Susanne Gustafsson Nyckel som är mycket nöjd med uppslutningen.

LÄS MER:FN-dagen fokus för Jörlandaelever

LÄS MER:Skolskjutsregler körs ytterligare ett varv

LÄS MER:Sommarstängd omsorg rör upp känslor

ANNONS