Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla som bor inom ett renhållningsområde, samhälle, i Orust kommun, har obligatorisk hämtning av matavfall och måste ansöka om att få kompostera hemma.  Bild: philipimage
Alla som bor inom ett renhållningsområde, samhälle, i Orust kommun, har obligatorisk hämtning av matavfall och måste ansöka om att få kompostera hemma. Bild: philipimage

Hur många komposter finns det på Orust?

Intresset för kompostering av eget matavfall är stort på Orust, men frågan är hur stort? Nu ska en inventering göras där alla abonnenter utan den bruna tunnan ska kontrolleras.

I december förra året beslutade kommunfullmäktige att införa renhållningsområde i kommunen. Alla samhällen, inklusive Gullholmen, Hermanö och Käringön, räknas nu som renhållningsområde. Inom dessa områden måste alla med ett renhållningsabonnemang ha hämtning av sitt matavfall.

–I renhållningsområden bor människor nära varandra och det kan förekomma störande lukt från hemkomposter. Därför fattade politiken för ett halvår sedan beslutet att alla hushåll inom ett sådant område ska ha hämtning av sitt matavfall, säger Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet.

Det nya systemet ska gälla från 1 januari nästa år. Den som vill fortsätta att kompostera sitt matavfall hemma kan söka dispens hos kommunen. I dag finns det närmare 1000 hushåll inom de elva olika renhållningsområdena som tidigare anmält att de komposterar själva.

– Det är en uppskattning som vi gjort, vi har ingen exakt siffra på hur många det är. Under första halvåret nästa år kommer vi att göra en inventering inom renhållningsområdena för att se vilka som har varmkompostering, om någon har egenkompostering eller bokashikompostering. Den inventeringen kommer att göras hos alla abonnenter som inte har brun tunna.

Bild: Erika Olofsson
Bild: Erika Olofsson

Under andra kvartalet nästa år kommer de avvikelser som hittats vid inventeringen lämnas till kommunens miljöenhet och de får sedan sätta in eventuella åtgärder.

– Renhållningskollektivet är ingen tillsynsmyndighet utan vi kommer få samarbeta med miljöenheten om vi upptäcker felaktigheter av något slag då det gäller komposteringen hos fastighetsägarna.

De som bor på landet, utanför de elva renhållningsområden, kan fortsätta kompostera sitt matavfall som de gjort tidigare, utan att vänta sig någon form av inventering.

– Så är det, de som bor lantligt kan fortsätta slänga sitt matavfall i sin varmkompost. Många gånger ligger fastigheter på landet lite längre från varandra vilket gör att en eventuell lukt från komposten inte stör grannar. Troligen blir det någon form av tillsyn framöver på de lantliga komposterna, men det ligger längre fram i tiden.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.