Inga nya i topp på C-listan – KD och V satsar stort på föryngring

De fem översta platserna på Centerns lista till kommunfullmäktigevalet på Orust har alla uppdrag i dag som ordinarie eller ersättare i fullmäktige, samma gäller för Miljöpartiet. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna satsar i stället mycket på förnyelse av politikerkåren.

ANNONS

Föryngring eller erfarenhet. Satsningarna från de lokala partierna på Orust inför valet 11 september är olika. Vissa partier har valt att lyfta fram etablerade och erfarna politiker högt upp på listorna till valet till kommunfullmäktige medan andra partier satsar helt på en föryngring.

ST-tidningen har sammanställt de fem översta namnen på listorna för de partier som i dag är representerade och som ställer upp i kommunvalet på Orust.

Fyra av tio är nya

Det största partiet i kommunen är (S) som på sin lista har 26 kandidater. Listan toppas av nuvarande kommunalråd Catharina Bråkenhielm. Ett nytt namn finns med redan på plats två, Göran Karlsson från Nösund. Av de fem översta platserna finns två nya namn, men resterande tre är aktiva politiker i dag. Bland de tio översta namnen återfinns totalt fyra nya namn.

– Vi har en jättebra grupp och sammanhållning så det är glädjande att många vill fortsätta, samtidigt har vi fått flera nya intresserade medlemmar. Vi blandar lite på listan men för att komma högst upp och bli gruppledare är det bra med politisk erfarenhet. Viktigt är också att det är både kvinnor och män i toppen, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm.

Viktigt att få in nya

(M) är näst största parti i kommunen med sju mandat. Även Moderaterna återbrukar nuvarande politiker. Toppar gör Anders Arnell och under sig i listan återfinns en rad välkända namn. Plats sex till tio på listan är dock enbart nykomlingar.

– Det är gott och blandat, erfarna politiker blandat med nya medlemmar. Det är viktigt att få in nya i politiken men lika viktigt att stötta de som sitter kvar. Vi har många kompetenta personer med på vår lista, säger Anders Arnell.

Ett mandat mindre än (M) har Sverigedemokraterna. Partiet har under nuvarande mandatperiod haft en rad kriser, medlemmar har lämnat och uteslutits och partiet har haft svårt att täcka närvaron i kommunfullmäktige. Kvar av de gamla är Martin Oscarsson och Leif Kinle, som även toppar listan till kommande val. Partiet har anmält tio kandidater till valmyndigheten, förutom Oscarsson och Kinle är det enbart nya namn.

Lyft för partiet

– Det är svårt att få medlemmar att ställa upp, flera vågar inte engagera sig för de är rädda att deras engagemang ska få negativa konsekvenser. Det är därför roligt att vi ändå har fått många nya med på listan, engagerade personer, så jag hoppas det blir ett lyft för partiet, säger Leif Kinle.

Flera av dem som valde att lämna (SD) under förra årets partikris har hittat en ny politisk väg i Orust Framtid. Här återfinns Ronny Warnesjö och Kaj Kvorning i topp på listan. Partiet som registrerades förra året har lämnat in sex namn till valmyndigheten.

Centerpartiet satsar på återbruk, samtliga fem toppnamn har i dag uppdrag i kommunfullmäktige. Först på plats åtta återfinns ett nytt namn, Lars Tisell. Partiet har anmält 16 namn totalt, endast tre av dem nya inom politiken.

– Det är medlemmarna som röstat fram listan. Under mandatperioden har vi byggt ett lag, vi har bra kompetens och det känns tryggt. Vi ställer upp med politiker med god utbildning som är politiskt varma i kläderna, säger Lars Larsson, oppositionsråd och den som toppar Centerns lista.

En av fem är ny

Även Folkviljan Orust återanvänder nuvarande politiker. Michael Relfsson toppar partiets lista. Av de fem översta namnen återfinns endast en ny person, Mats Arvidsson.

Veronica Almroth är inte oväntat överst på Liberalernas lista. Kommunfullmäktiges nuvarande ordförande, Hans Pernervik som tidigare var aktiv i Folkviljan, återfinns på plats två. Av de fem toppnamnen är två nya, en av dem är Veronicas make Joakim. 16 namn har partiet anmält, här återfinns en rad gamla återvändare, bland annat Claes Nordevik och Holger Formgren.

Återbruk är även Miljöpartiets melodi. Kristina Svensson, tidigare ordförande i utskottet för lärande, ger sig tillbaka in i politiken efter ett par års frånvaro. Hon återfinns på plats fem, listan toppas av Martin Reteike. Även (MP) har valt att satsa på erfarna politiker i toppen av listan, först på plats sex finns ett nytt namn.

– Jag har hängt med i den politiska debatten hela mandatperioden men har valt att hålla en lång profil. Jag var så trött på det politiska klimatet i slutet av förra mandatperioden att jag kände att jag behövde vila. Nu ställer jag upp för val igen, säger Kristina Svensson.

Fyrdubblat medlemsantalet

Att Vänsterpartiets lista toppas av Rolf Sörvik är inte förvånande. Mer förvånande är dock att två nya namn återfinns på plats två och tre på listan, Helena Voimäki och Elise Norberg Pilhem. Av de fem toppnamnen så har partiet med tre erfarna politiker och två nya. Sammanlagt har vänstern sju nya namn av de tio anmälda.

– V har vuxit så otroligt som förening, den har fyrdubblats sedan jag blev medlem. Vi har fått in många nya som vill engagera sig, flera har många års politisk erfarenhet från andra kommuner. Det känns otroligt roligt att partiet har fått ett sådant uppsving, säger Rolf Sörvik som toppar listan.

Nya medlemmar har även Kristdemokraterna. Partiet har under nuvarande mandatperiod bytt ut sina ledamöter i kommunfullmäktige ett antal gånger, på grund av avhopp och flytt. Det är väl därför inte så konstigt att listan toppas av två nya namn, Christian Forslund och Tracy Olehäll. På plats tre återfinns Ulf Sjölinder som tidigare var framstående politiker i Liberalerna. Ulf är den enda av partiets fem översta namn som tidigare har erfarenhet från kommunpolitiken på Orust. Sett till partiets tio toppnamn återfinns nuvarande gruppledare Kent Kihl på plats sju, övriga är alla nya kandidater till kommunpolitiken.

– (KD) har fått flera nyinflyttade som valt att engagera sig i partiet men vi har även medlemmar som bott i kommunen länge som nu väljer att bli politisk aktiva. Jag hoppas vi får minst fem mandat efter valet och då gäller det att ha personer att bemanna de platserna, säger Kent Kihl.

LÄS MER:Skola och sjukvård läsarnas viktigaste valfrågor

LÄS MER:Formgren gör comeback i lokalpolitiken – som 86-åring

LÄS MER:Orustpolitiker satsar på rikspolitiken – etta på riksdagslistan

ANNONS