Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ingen gripen för grävskopestölderna – polisen söker tips från allmänheten

En och samma natt ska två grävmaskinsskopor ha stulits på två olika ställen på Orust. Polisen har ingen gripen för stölderna och söker nu tips och iakttagelser från allmänheten för att komma framåt i ärendet.
– Man kan befara att det kan komma fler stölder av skopor, säger Lars Wahlin, gruppchef på utredningen på polisen i Södra Fyrbodal.

ANNONS

Under måndagen anmäldes två grävskopor stulna på Orust. De ska ha stulits under natten mot måndagen från två olika platser i Henåntrakten och beräknas ha ett värde på runt 60 000 kronor vardera.

Polisen kan inte utesluta att det finns ett samband mellan stölderna, men har ännu ingen misstänkt gripen.

– Och vi har inga uppslag heller egentligen. Det är ju en del godsvärde i de där och ärendet sticker ut lite, i synnerhet som det sker samma natt, säger Lars Wahlin, gruppchef på utredningen på polisen i Södra Fyrbodal.

Risk för fler stölder

Polisen är därför intresserad av att få in uppgifter från allmänheten och Lars Wahlin uppmanar den som gjort iakttagelser att höra av sig.

ANNONS

– Många gånger är det allmänheten som har ögon och öron med sig som gör att vi kan komma vidare. Risken är nu också att det kommer ske fler liknande stölder både här och där, det vill vi gärna få stopp på.

Varför ser ni en sådan risk?

– Det är rätt specifikt gods och man kan bara spekulera i vart de tar vägen. Det finns begränsade användningsområden för dem och det är inte vem som helst som har kapacitet eller intresse av att stjäla skopor.

Hur tjuvarna transporterat bort de tunga skoporna vet polisen inte i nuläget.

Låsa fast

– Men det är inte något man lyfter in i en personbil och åker iväg med. Man har ju transporterat skopan genom att ha nån sorts anordning eller fordon som man klarar av att ta den med.

I vart fall en av skoporna ska ha stulits från ett pågående dikesarbete. Polisen uppmanar nu företag i området att om möjligt försvåra för tjuven.

– Många gånger kopplar man loss skoporna och ställer dem ganska öppet – kan man låsa fast dem i något så är det att föredra. Då har man i alla fall gjort det man kan, säger Lars Wahlin.

Tips kan lämnas till polisen på telefon 114 14 eller på polisens hemsida.

LÄS MER:Ytterligare en grävskopa anmäld stulen på Orust

LÄS MER:Grävskopa värd 60 000 kronor stulen

LÄS MER:Tre våningar tar form – så blir nya Hallerna skola

ANNONS