Intensiv höst – flera vaccinationsjobb för vården

Vården i Sverige fortsätter arbetet med vaccin om covid-19. Västra Götalandsregionen och Närhälsan arbetar för fullt med med att ge den första dosen vaccin mot Covid-19. Samtidigt påbörjas nu arbetet för en ge en tredje dos och förbereder dessutom inför säsongsinfluensan.

ANNONS

En intensiv period har påbörjats i regionen. Samtidigt som Närhälsan försöker återgå till att kunna ge vård till fler listade patienter, vid sidan om den pågående covid-vaccineringen, förbereder de också inför den kommande influensavaccineringen.

– Våra medarbetare kämpar på och gör ett jättebra jobb för att hjälpa de som behöver det och att vaccinera invånarna, säger Monica Radeberg, samordnande chefsläkare på Närhälsan, i ett pressmeddelande.

Från och med nästa vecka kommer också barn och ungdomar från tolv år kunna bli vaccinerade. Regionen och skolor arbetar för att organisera sig, för att få eleverna ska få informationen från skolorna och att arbetet med vaccinering ska flyta på. Med start den 11 oktober kommer vaccinationerna kunna ges, och de kommer att pågå hela hösten.

LÄS MER:Jourcentralerna håller stängt året ut

LÄS MER:Fritt fram för 80-plussare att boka en tredje vaccindos

En tredje dos

Efter vecka 38 meddelade regionen att 83 procent av invånarna över 16 år fått minst en dos vaccin mot covid-19. Minst 72 procent ska ha fått två. Nu pågår arbetet med att få allt fler att ta den första dosen. Parallellt med det uppdraget står nu också en tredje dos och knackar på dörren.

I första mån är det personer över 80 år, som kommer kontaktas av Närhälsan och erbjudas en till dos. Först sex månader efter andra dosen kan man bli erbjuden den tredje dosen.

LÄS MER:Thomas Wahlberg kritisk till lättade restriktioner – tror på nya skärpningar

Säsongsinfluensan på ingång

Personer i riskgrupp och personer över 65 år kommer med start 9 november kunna vaccineras mot även säsongsinfluensan. 14-19 oktober kommer ett brev med information och en hälsodeklaration gå ut till de över 65, som är listade hos Närhälsan. De som bor på särskilt boende kommer att få informationen via boendet.

För boende på särskilt boende ska ska de olika (covid-vaccin och influensavaccinet) ges med minst sju dagars mellanrum, då de inte kan ges samtidigt av säkerhetsskäl.

För övriga går det bra att ta båda vaccinen samtidigt.

För mer info om de olika vaccinationerna besök regionens, Närhälsans eller den lokala vårdcentralens hemsida.

LÄS MER:Drop in vaccin-ska locka fler att rulla upp skjortärmen

LÄS MER:Regeringens råd kommer fortsätta gälla för ovaccinerade

ANNONS