Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Intresset för släktens historia fick Johanna att starta en grupp

Det var farfar ”Gustav i Borga” som fick henne intresserad av släktens historia. Johanna Strömvall har nu en Facebookgrupp där hon samlar bilder på personer och hus från förr.
– Jag vill gärna att det blir fler bilder, framför allt där det är människor med på bilden, säger hon.

När Johanna Strömvall var yngre satt hon gärna tillsammans med farfar ”Gustav i Borga” och tittade i gamla fotoalbum.

– Det var så vi umgicks, farfar tyckte om att titta på bilder och minnas tillbaka. Han berättade om personerna på bilderna och jag fick reda på hur vi var släkt och var de hade bott. Redan då tyckte jag att det var intressant att få veta mer om vår släkts historia.

Inte bara farfar, utan även morfar ”Erik i Mulltorp” hade intresse för gamla bilder som han gärna förmedlade till Johanna. Under en tid på tio år bodde Johanna utomlands och det var då intresset för släktforskning tog vid ordentligt.

– Då fick jag ett annat perspektiv och för mig blev det viktigt att få reda på var mina rötter kom från.

Letar i kyrkböcker

Väl hemma i Sverige igen började Johanna släktforska. Hon tog kontakt med Föreningen Orusts Släktforskare, där hon är aktiv än i dag, för att leta i kyrkböcker och samlingar om släktens historia.

– Det fanns få porträttfoton hos släktforskarna från Stala, där jag kommer från, så jag började samla på mig bilder från min släkt. Jag startade för fyra år sedan en Facebookgrupp där jag la upp bilderna från Stala och ganska snabbt märkte jag vilket enormt intresse det finns för gamla foton.

Johannas egen släkt kommer från Brandalen där hennes farmor Ellas mamma, Klara Berntsdotter, föddes. Klaras pappa Bernt var en skicklig båtbyggare. Klara var född 1877 och gifte sig med Johan Abrahamsson i Ammedalen. Paret fick elva barn, varav nio överlevde till vuxen ålder. Bilder på Klara och Johan, samt deras barn finns på Johannas Facebooksida ”Orust - Fotoarkiv – Släktforskning”. Men på sidan finns även bilder från resten av ön.

Söker bilder från hela Orust

– Jag har delat upp bilderna jag har efter församlingar och orter så det ska vara lättare att hitta. Här finns kategorier som emigranter, sjömän, tidningsartiklar, efterlysningar och foton på båtbyggare.

Då Johannas intresse för Stala är stort finns det flest bilder från den sidan ön, men hon efterlyser bilder från hela ön. Hon har forskat en hel del kring sjömän, och nu är fokus på Trolltorp.

– Jag forskar på traditionellt vis, med kyrkböcker, men jag använder mig även ofta av Ancestry som är bra för emigrantforskning.

Johanna Strömvall Bild: Privat
Johanna Strömvall Bild: Privat

Johanna forskar gärna med hjälp av Riksarkivet som är helt gratis, men även av systemet Arkiv Digital. Viss hjälp i sin forskning har hon fått från sin egen Facebookgrupp.

Fint sätt att umgås med äldre

– Jag har ibland lagt ut bilder på människor eller byggnader som jag trott mig veta vem och var det är, men så kan de ha visat sig att besökare på sidan har annan information. För den som inte är en van släktforskare kan en Facebookgrupp som min, vara ett sätt att komma i gång med forskningen.

Johannas är ständigt på jakt efter gamla foton, inte bara från Stala utan från hela Orust, som hon vill lägga ut i gruppen.

– Gamla porträttbilder som är tydliga, gärna ateljébilder som går att identifiera och koppla till andra bilder.

Hon önskar att fler kunde bidra med material till sidan.

– Det finns många gamla fotoalbum hos våra äldsta släktingar. Tänk om dessa album plockades fram och det skrevs namn under bilderna innan personerna på bilderna glöms bort. Det skulle bli ett fint sätt att umgås med äldre släktingar när pandemin är över.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.