”Jag har inget samröre med SD” – Käringökonstnär upprörd efter reklamutskick

”Vi blickar mot framtiden” står det på reklamutskicket. På bilden syns Hulda, statyn i Käringöns hamninlopp.
– Det här har jag inte givit tillåtelse till. Jag vill absolut inte sammankopplas med SD, säger konstnären Franz Glatzl.

ANNONS
|

Bland reklamutskicket fanns den färgglada broschyren med, avsändare Sverigedemokraterna på Orust. Broschyrens förstasida täcks av en bild på Hulda, statyn som Käringökonstnären Franz Glatzl skapat och satt på plats för 25 år sedan. Han är nu upprörd, arg och ledsen över partiets val av bild.

– De har inte frågat mig om de får använda Hulda som illustration på sitt politiska manifest. Jag vill absolut inte bli sammankopplad med SD och jag vill inte att de ska använda Hulda som en symbol för partiet, säger Franz Glatzl.

Politisk propaganda

Bilden på en soldränkt Hulda som blickar ut över västerhavet har texten ”Vi blickar mot framtiden” med SD Orust som avsändare.

ANNONS

– Jag har inget emot att de tar bilder på Hulda, men jag vill inte att de använder bilden för att sprida politisk propaganda. De har valt att ta en bild på en staty som representerar kvinnorna på Käringön, det rimmar så fruktansvärt illa med partiets syn på kvinnor.

Franz Glatzl har varit i kontakt med Skandinavisk Konstförening i hopp om att få hjälp. Han vill göra allt för att inte bli sammankopplad med politik.

– Statyn är en hyllning till fiskarhustruarna på ön. Varje gång kvinnorna besökte fastlandet skulle de bära med sig tillbaka ett förkläde fullt med jord. Det krävde öns präst, Simson, för han skulle anlägga en kyrkogård på ön. Det var kvinnorna som såg till att vi har kyrkogården som i dag finns på Käringön.

Symbol för fiskarhustrun

När han skapade statyn 1996 lät han Hulda blicka ut över ön och kyrkan som en påminnelse om att kyrkan, och kvinnorna, var mycket viktiga delar på den då utsatta Käringön.

– Hulda är inte, och ska aldrig vara, en symbolik för politik. Hon är en symbol för Käringöns historia, inget annat.

Käringön Staty av Frans Glatzl invigd 1996
Käringön Staty av Frans Glatzl invigd 1996 Bild: Lasse Edwartz

Franz hoppas få hjälp av konstföreningen att gå vidare med frågan.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Utskicket är ju redan gjort till, vad jag förstår, alla hushåll på Orust. Skadan är redan skedd, men jag vill på något sätt få fram det olämpliga i att använda konst i olika former av politiska utskick. Hur jag går vidare, det vet jag inte än.

”Inte vår mening att såra”

SD på Orust har enligt lagen inte gjort något felaktigt då de använde sig av bilden på Hulda. Enligt upphovsrättslagen får konstverk avbildas om de är placerade på allmän plats utomhus, så länge inte bilden sprids på Internet.

Leif Kinle, SD på Orust, tycker det är tråkigt att Franz Glatzl tar illa vid sig av det utskick de gjort med Hulda på framsidan.

Leif Kinle (SD)
Leif Kinle (SD) Bild: Erika Olofsson

– Vi har anlitat en PR-firma som hjälpt oss ta fram materialet. Vi förutsätter så klart att firman vet vad som gäller vid användning av bilder i utskick. Det var vi som föreslog att ha med just Hulda på bild. Det är en vacker staty som representerar Orust på ett fint sätt, och då är det även indirekt en hyllning till Glatzl som konstnär.

Broschyren från SD gick ut i ett massutskick ut till alla hushåll på Orust i veckan som gick. Leif Kinle har inte hört någon negativ kommentar kring bilden, förrän nu.

– Det är absolut inte vår mening att såra eller förolämpa konstnären på något sätt. Jag har full förståelse för att han inte vill kopplas samman med något politiskt parti. Jag beklagar verkligen om Franz Glatzl tagit illa vid sig.

Det här säger Upphovsrättslagen:

Återgivning av konstverk och byggnader

”24 § Konstverk får avbildas om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus, om syftet är att annonsera en utställning eller försäljning av konstverken, men endast i den utsträckning som behövs för att främja utställningen eller försäljningen, eller om de ingår i en samling, i kataloger, dock inte i digital form. Byggnader får fritt avbildas”

2016 fattade Högsta Domstolen ett beslut som innebär att bilder på konstverk inte får användas på Internet. De olika parterna var där BUS, en upphovsrättsorganisation som företräder svenska och utländska konstnärer samt Wikimedia Sverige som är en ideell förening och en stödförening till Wikimedia Foundation, de verkar för att göra kunskap tillgänglig för så många som möjligt.

Beslutet som fattades av HD innebär att en innehavande av en databas inte har rätt att använda bilder på verken via Internet till allmänheten, oavsett om det är i kommersiellt syfte eller för privat bruk.

ANNONS