”Jag har väl inte suttit i knät på majoriteten tillräckligt mycket”

De frågor som är till gagn för Orustborna ska lyftas, oavsett vilket parti som lägger förslaget. Det menar folkviljans Michael Relfsson.
– Vi är folkets röst.

ANNONS

Michael Relfsson svär lite över bilen som står i hans verkstad. Det är hans brors bil. Bilen ska lagas men felet är svårt att hitta.

– Så då ställde han den han den hos mig och jag hoppas att jag ska få ordning på den.

Det är väl inte helt omöjligt att han får ordning på bilen, för som han säger: ”Jag har bott i en verkstad i hela livet”.

– Det var nästan så. När jag tävlingskörde speedway var det inte ovanligt att jag åkte direkt från tävlingen till verkstaden och jobba ett par timmar innan jag åkte hem till familjen. Jag har lagt ner oändligt med tid på motorsport och jobbet och det kunde jag göra tack vare att min dåvarande fru ställde upp så för mig. Jag var 43 år på macken i Tegneby, de 33 första åren som företagare och de sista som anställd. När jag slutade där, så öppnade jag eget. Verkstaden är min ventil, här får jag rensat huvudet.

ANNONS

Orust kommun har nått framgång med driftsformen intraprenad, det var något som Michael var bland de första att lyfta i kommunen. Intraprenad innebär att personalen på en kommunal enhet driver sin verksamhet som om det vore ett eget företag.

– Jag var i Stockholm och tittade på en skola som drevs på intraprenad och där fick jag idén att starta liknande på Orust.

Partiets viktigaste frågor

Vad är era viktigaste valfrågor?

– Vi har vill arbeta för en ökad inflyttning till kommunen, för det behövs företagande. Jag ser gärna att vi utvecklar intraprenaden mer, kanske genom att införa intraprenad inom hemtjänsten. Det har fungerat så bra på Fyrklövern, men det går att införa intraprenad på fler ställen och inom olika kommunala verksamheter.

Kosten inom skola och omsorg är också mycket viktig anser Relfsson.

– Vi vill att maten ska lagas nära den som ska äta, mat ska inte transporteras långa sträckor. Kocken ska vara den som ska bestämma vad som ska serveras, i samarbete med de gamla eller eleverna vid skolan. En tjänsteperson ska inte vara den som har makten över vad som hamnar på tallriken. En viktig fråga för oss är även översiktsplanen. Hela Orust måste få leva.

Hur tänker ni då?

– Jag gillar inte att allt blir så centraliserat till tätorterna. Många vill bo lantligt, vi har människor som vill flytta ut hit bara för att slippa tätorter, då måste kommunen öppna dörren och säga välkommen. Det är lika viktigt på Flatön som i Myckleby att skapa möjlighet till boende. Här är vi inte överens med majoriteten. Kommunen är folket, kommunen är inte kommunhuset.

Hur har arbetet i majoriteten fungerat?

– Vi trodde när vi gick med i majoriteten att vi kunde bli lite av en vågmästare, men det fungerande inte så. Majoritetens övriga partier valde till slut att utesluta mig från majoritetsmötena när jag ville föra kommuninvånarnas talan till politiken. Jag har väl inte suttit i knät på majoriteten tillräckligt, därför stängde de ute mig. Folkviljan är kvar i majoriteten men jag är inte välkommen på de interna mötena.

Det har de gjort sedan 2018

Vad har ni gjort under mandatperioden?

– Vi har varit med i arbetet att få ekonomin i balans. Vi har lyckats att vända underskotten i omsorgen och hemtjänsten men jag ser gärna att vi ska höja lönerna för personalen i hemtjänst och omsorg. Vi måste bli attraktiva som arbetsgivare. Vi lyckades med det i skolan, med höjda löner har vi fått en mycket kompetent lärarkår.

Hur skiljer sig Folkviljan från övriga partier på Orust?

– Vi är folkets röst. För mig är det viktigt att lyfta frågor som är bra för Orustborna. Det ska inte ha någon betydelse vilket parti som lägger förslaget. Folkviljan stödjer det förslag som är bäst för kommuninvånarna, då spelar det ingen roll om förslaget kommer från majoriteten eller från oppositionen.

Michael Relfsson

Ålder: 68 år.

Bor: Kallefors.

Familj: Sex barn, tio barnbarn.

Yrke: Egenföretagare.

Intresse: Motorsport främst speedway, Michael har en bronsmedalj från speedway SM. ”Sedan gillar jag att dansa, jag försöker åka i väg och dansa ett par gånger i veckan”

Största last: ”Jag är svag för Jägermeister.”

Började med politik: Började i moderaterna på 1980-talet och satt en tid för partiet i fullmäktige. Gick med i Folkviljan Orust för 12 år sedan.

LÄS MER:”Alla barn behöver en bra start i livet, en bra skolgång”

ANNONS