”Jag ser en oro i den översiktsplan som majoriteten vill köra igenom”

Hela Orust måste få leva, även landsbygden. Det menar oppositionsrådet Lars Larsson (C) som vill se både bostäder och företag i alla delar av kommunen.
– De små företagen är lika viktiga som de stora.

ANNONS

Gården i Kårtvet betyder mycket för Lars Larsson. Från gårdsplanen kan han blicka ut över sina ägor där gårdens köttdjur betar. Lars tog över gård och drift i början på 1990-talet av sina föräldrar, de ställde under 80-talet om driften till KRAV-certifierat, vilket han fortsatt med.

– Gården har varit i släkten sedan 1800-talet så gården är inte bara mitt hem utan en plats med lång tradition.

Lars värnar om landsbygden, den ska vara levande. Han vill att alla delar av ön ska leva och det var då det blev tal om att lägga ned Tvets skola som han började engagera sig politiskt.

ANNONS

– Det måste finnas något som lockar barnfamiljer till denna del av ön. Det är få som vill flytta hit om det inte finns barnomsorg, möjlighet att arbeta och hus att flytta in i. Finns det inget som lockar unga hit blir husen sommarstugor istället, med uteblivna skatteintäkter som följd.

Vilka är era viktigaste valfrågor?

– Jag har kämpat för att kommunen ska servera så stor del närproducerat och ekologisk mat som möjligt och vi har kommit en bra bit på vägen, det arbetet kommer vi fortsätta med.

Centerpartiet vill se bebyggelse i kommunens alla delar.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att få ett enat Orust. Alla delar av ön behövs, vi vill se utveckling på alla platser i kommunen. Vi driver på för människors rätt att bygga en framtid varhelst i vårt land och var än på Orust de vill bo. Jag ser en oro i den översiktsplan som majoriteten vill köra igenom, det kommer att innebära inskränkningar på äganderätten, värdeminskning på husen, det slår hårt mot landsbygden.

Som företagare på landsbygden värnar Lars lite extra för företagsamheten. Han menar att nuvarande majoritet vill inte ha företag på landsbygden men att de inte tänker på att även ett litet företag ger skatteintäkter.

– Vi har tagit fram ett stort program med 35 punkter som ska göra så att företag ska kunna etableras, trivas och växa på Orust.

Hur ska ni göra det?

– Orust är en av få kommuner i landet som saknar näringslivsstrateg. Det har jag lyft vid flera tillfällen. Vi måste ha en tjänsteperson som kan hjälpa företagen vi har, men även skapa möjligheter för nya företagare att etablera sig i kommunen.

De små företagen är lika viktiga som de stora, anser han. Att hjälpa den enskilde företagaren som har sin verksamhet hemma i garaget är lika viktigt som att serva stora företag med hundra anställda.

– Det går inte att lägga pålagor på företagare på landsbygden, så de inte orkar driva sitt företag vidare. För oss är det viktigt med ett helhetsperspektiv. Alla delar måste vara med, vi kan inte glömma näringslivet. Med näringslivet följer intäkter som vi sedan kan använda till välfärd i kommunen.

Vad har ni gjort under mandatperioden?

– Vi satt i majoritet förra mandatperioden och har fortsatt att driva vår politik utifrån den plattformen. Vi har många gånger kritiserat majoriteten och kommit med konkreta motförslag och varit drivande i frågan om sanering av Kårehogens gamla granodling. Vi har även varit aktiva i brofrågan, jag har drivit brofrågan intensivt i direktionen i Fyrbodal. Vi har gjort vad vi kan.

Hur skiljer sig Centerpartiet från övriga partier på Orust?

– Vi jobbar brett och fortsätter kämpa för att hela ön ska leva, inte bara samhällena. Vi värnar om äganderätten.

Lars lyfter vikten av att ha ett fungerande kultur och föreningsliv.

– Det är en omistlig del i ett starkt civilsamhälle.

Lars Larsson

Ålder: 57 år.

Bor: Kårtvet.

Familj: Fru och två döttrar.

Yrke: Ambulanssjuksköterska sedan 35 år tillbaka, bonde med egen gård.

Intresse: Människor, djur och natur, odling, matlagning.

Största last: Mat i alla dess former och glass.

Började med politik: Började engagera sig då Tvets skola var nedläggningshotad. Han gick med i Centerpartiet och blev relativt omgående vald till kretsens ordförande.

ANNONS