Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lotta Pettersson är en av de drivande i föreningen Guldkant Henån. Hon fanns på plats under julafton då föreningen bjöd in ensamma till gemenskap och julmat.  Bild: Privat
Lotta Pettersson är en av de drivande i föreningen Guldkant Henån. Hon fanns på plats under julafton då föreningen bjöd in ensamma till gemenskap och julmat. Bild: Privat

Julen hos Guldkant gav en känsla av gemenskap

En jul för de ensamma, för barnfamiljer som inte har råd att slå på stort med mat och julklappar. Julafton på Café Reload i Henån fick många ensamma att få en stunds julefrid på själva julafton.

Det finns många anledningar till ensamhet under julen. Kanske bor släkt och vänner långt bort, kanske har de närmast anhöriga dött eller så kan kontakten ha gått förlorad.

Medan många samlat familj, släkt och vänner under julhelgen är det inte ovanligt att andra sitter ensamma. Då kan julen vara en tuff period - oavsett anledning till ensamheten.

Guldkant ger guldkant

Lotta Pettersson som driver Café Reload i Henån vet hur det är att fira jul i ensamhet.

– Tyvärr har jag suttit ensam många julaftnar, jag vet hur de som är ensamma känner sig under julen.

Lotta har under många år varit den drivande kraften i föreningen Guldkant Henån som arbetat för att ge en guldkant i vardagen till gamla som sitter ensamma under årets högtider. Medlemmarna i föreningen Guldkant har ordnat julbord och påskmiddagar och de gamla som inte kunnat ta sig till festligheterna har fått mat levererat hem till sig.

Lotta är med andra ord van att ordna firande till de som behöver det som mest.

– Jag hade tänt att starta en ny förening kring julfirandet, men Guldkant är så inarbetat så föreningen utvidgar helt enkelt sin verksamhet att även gälla för julfirande för ensamma.

Höll öppet på julafton

Lotta är en kvinna med ett stort hjärta. Under julafton öppnade hon sitt café i Henån och välkomnade dit alla som kände sig ensamma. Tack vare sponsring från välvilligt inställda företagare på Orust, kunde Lotta servera ett dignande julbord.

– Det är en mataffär och restauranger som skänkt mat till föreningen, det är jag så tacksam för.

Inför julaftonen pyntades det lilla cafét av föreningens medlemmar. Julklappar som skänkts till besökande, barn och unga slogs in i fina julpapper. Julafton blev så lyckad som föreningen, med Lotta i spetsen, hade hoppats på. Hon fanns själv i caféet under firandet och kunde se glädjen i ögonen hos besökarna.

– Jag är så tacksam att Guldkant kan erbjuda detta. Detta blev ett sätt för de ensamma att finna en gemenskap.

Kör nästa år igen

Ett par sena återbud fick föreningen, Lotta såg då till att de fick hemleverans med både mat och julklapp.

– Vi kör nästa år igen, men då firar vi inte bara ett par timmar tillsammans som i år, utan det blir hela dagen. Det var många som kom i år, men min förhoppning är att det blir ännu fler som hörsammar inbjudan och kommer nästa år.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.