Julias västkustmålningar till glädje för de äldre

Kaprifolen finns där, liksom sälen, måsarna och de solvarma klipporna. När den lokala konstnären Julia Blohm fick frågan att göra väggmålningar vid Fyrklöverns intraprenad var valet av motiv enkelt.

ANNONS

Det första besökaren till Fyrklöverns boende i Svanesund ser då de kommer innanför dörren, det är Julia Blohms vackra väggmålning. På den tidigare så tråkiga och enfärgade väggen har Julia trollat fram ett vackert motiv med västkusten som tema.

– Det är inte någon speciell plats utan jag ville få ett motiv som illustrerar Orust och vår miljö.

Fyrklövern drivs som en intraprenad där personalen har stort inflytande i hur verksamheten ska fungera. Det var personalens inköpsgrupp som kom med önskemålet att de enfärgade väggarna skulle få lite liv i form av någon form av utsmyckning. Det annonserades efter en lokal konstnär som kunde tänka sig att åta sig uppdraget. Önskemålet var någon form av havsmotiv.

ANNONS

– Jag lämnade in ett par skisser med förslag på hur jag kunde tänka mig att väggmålningarna skulle komma att bli. Det önskades en målning i entrén och en större i ett annat rum. Så jag skissade ett förslag med sjöbodar, segelbåt och en fyr med inspiration från foton jag sett.

Julias förslag togs emot med stor entusiasm från personalgruppen. Att det blev en lokal konstnär, en ung tjej från Svanesund, gjorde det hela än mer speciellt.

I veckan började Julia skissa på sina målningar. Väggen i entrén blev först ut. Här hade Julia planerat en säl, ett gäng måsar, en segelbåt och skummande hav.

– Jag använder mig av vanlig väggfärg som jag sedan kan blanda till just den exakta nyans jag behöver.

De boende på Fyrklövern har under veckan kunnat följa hur havsmotiven vuxit fram på väggarna. Först klar blev målningen i hallen. Här ramas motivet in av blommande kaprifol som ger ytterligare en känsla av Bohuslän. Målningarna är Julias första officiella men hon är inte främmande för att göra fler om förfrågan kommer.

– Jag har målat i många år, främst tavlor. Det är första gången jag gör en målning på en offentlig plats och på en vägg.

Julia har just avslutat studier vid en folkhögskola i Värmland där hon läst animation. I höst hoppas hon flytta till England där hon vid en högskola ska läsa ännu mer animation.

– Det ska bli så kul, det ser jag verkligen fram emot.

LÄS MER:Kaprifolgården och Strandgården blir intraprenad

ANNONS