Käringön har fått en ny Rescuerunner

Klas Högberg var mitt i livet när han drabbades av en svår sjukdom. Han gick bort för ungefär ett år sedan. För att hedra hans minne har släkt och vänner donerat pengar till en ny snabbgående räddningsskoter som ska finnas på Käringön. Den invigdes och namngavs i det allra finaste sommarvädret under lördagen.

ANNONS
LocationMollösund, Käringön, Käringön|

Klas Högberg var en omtyckt person med många vänner, bland annat i Mollösund där han vistades delar av året. Han har lämnat ett stort tomrum efter sig. Men han är också fint ihågkommen bland släkt och många vänner.

– Hans önskan var att vi skulle samla in pengar till en Rescuerunner. Det känns fint att vi idag kan hålla den här ceremonin. Dels till minne för Klas och dels för att namnge skotern efter honom. Han kommer på så sätt alltid att leva vidare, säger Anders Härneman, delårsboende i Mollösund, god vän till Klas och styrelsemedlem i Sjöräddningssällskapet.

Känslosamt och fint

Klas änka Annika Högberg var också med vid ceremonin.

ANNONS

– Det är mycket känslor. Det betyder mycket att se och ha så många fina vänner här idag. Klas skulle ha varit väldigt stolt över att se detta.

Mats Malmberg, räddningsskoterns gudfar och mycket nära vän till Klas Högberg, hade fått förtroendet att hålla tal under ceremonin.

– Det känns fantastiskt fint att få vara här och samtidigt ofattbart sorgligt att inte få stå här tillsammans med Klas. Han var den bästa vännen, den bästa pappan, den bästa person man kan tänka sig. Alltid lyssnade och stöttande. Han hade en fantastisk förmåga att leva i nuet och vara ständigt närvarande. Han njöt verkligen av livet här och nu.

Mats Malmberg höll tal för att hedra Klas Högbergs minne och samtidigt namnge Rescuerunnern efter honom.
Mats Malmberg höll tal för att hedra Klas Högbergs minne och samtidigt namnge Rescuerunnern efter honom. Bild: Mattias Modéen

Namnges efter Klas Högberg

Mats Malmberg nämnde också Klas Högbergs intresse och glädje för havet.

– Det var också Klas och det passar därför som handen i handsken att vi kan namnge en Rescuerunner i Klas Högbergs namn här idag.

Sjöräddningssällskapets maritime ledare Lars Samuelsson var också på plats. Han berättade lite om Sjöräddningssällskapets verksamhet.

– Det här är den 72:a Rescuerunnern som vi namnger. De finns på många av de 74 ställen som vi är verksamma på. Vår verksamhet bygger på frivillighet. Vi har 2 300 frivilliga sjöräddare runt om i hela landet och 132 000 medlemmar.

Ceremonin avslutades med en skål för Klas Högberg och den nya räddningsskotern.

ANNONS