Karin Sech har startat en grupp för veganer på Orust, både för att kunna dela lokala tips och kunna hänga med likasinnade.
Karin Sech har startat en grupp för veganer på Orust, både för att kunna dela lokala tips och kunna hänga med likasinnade. Bild: Privat

Karin startar grupp för veganer på Orust: ”Kan vara lite ensamt ibland”

Det kan bli lite tröttsamt att behöva förklara sig hela tiden och alltid vara i minoritet. Så nu har Karin Sech startat en grupp för veganer på Orust, både för att kunna dela lokala tips och kunna hänga med likasinnade.
– Det känns fint att skapa en plats där vi får vara majoriteten för en gångs skull.

ANNONS

När Karin Sech för ett halvår sedan bestämde sig för att följa sitt hjärta och lyssna på sina egna kloka argument blev hon fullfjädrad vegan. Sedan dess har hon inte träffat på så många andra veganer på Orust och nu har hon bestämt sig för att skapa en mötesplats för dem.

Så för någon dag sedan startade hon Facebookgruppen Veganer på Orust.

– Jag tänker att det kan vara lite ensamt att vara vegan ibland och man kan bli överväldigad av att majoriteten är ickeveganer. Det känns fint att skapa en plats där vi får vara majoriteten för en gångs skull, säger Karin Sech.

ANNONS

Vill dela lokala tips

Att de valt att leva och äta som de gör är ju en självklarhet för dem, menar hon, men ändå måste veganer ofta förklara sig inför andra.

– Det kan vara skönt att ha ett forum där vi inte behöver förklara oss. Och så är det väldigt trevligt med gemenskapen och att kunna hänga med likasinnade.

Det finns många andra grupper för veganer i Göteborg eller Sverige, men tanken med den mer lokala gruppen är att kunna dela med sig av mer konkreta tips om var man kan fika eller gå ut och äta på ön, där det finns bra veganska utbud.

”Jag väger mina smaklökar mot ett liv”

Gruppen är främst till för veganer på ön, men även de som är intresserade eller vill veta mer om veganism är välkomna. Målet är så klart att fler ska bli veganer, både i gruppen och på ön.

– Det är svårt för många det här med mat, för det är en väldigt central del i våra liv och väldigt kulturellt. Och jag har själv använt argumentet ”men det är ju så gott” tidigare, men jag tänker så här: jag väger mina smaklökar mot ett liv och någons rätt till sin egen kropp. Och när man inser det går det bara inte att inte vara vegan.

Finns många veganer på Orust

I början var det mest Karins vänner som är veganer eller är intresserade av veganism som var med i gruppen, men efter att hon delat den i andra lokala grupper på Facebook växte antalet medlemmar fort.

– Jag tror vi är över 50 nu, och jag är ändå förvånad över att det är så många. Jag är också lite förvånad att det inte har kommit in någon som försöker starta något bråk, men alla är så empatiska och det är mycket medkänsla. Och det är ju det veganism handlar om.

Vad är veganism?

Veganism är snarare en livsstil än en kosthållning, och det innebär att man etiskt tar avstånd från alla animaliska produkter.

Förutom att inte äta djur äter de heller inte något som kommer från djur, som exempelvis honung, godis med gelatin eller vissa mediciner som innehåller E-nummer.

Veganer använder heller inte kläder eller möbler gjorda av päls, ull, skinn eller dun. Även viss tvål, schampo och tvättmedel går bort, då de kan innehålla animaliska restprodukter.

Vegetarisk kost består av vegetabilier och innehåller inga animaliska produkter. Det finns även fler benämningar på kost där man utesluter kött, men äter andra saker från djurriket.

  • lacto-vegetarisk mat innehåller både vegetabilier och mjölkprodukter, men inte ägg
  • ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och ägg, men inte mjölkprodukter
  • lacto-ovo-vegetarisk mat innehåller både vegetabilier, mjölkprodukter och ägg

Källa: vegan.se

ANNONS