Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Orust kommun ger bort hälften av sina tilldelade nyanlända till Gullspång nästa år. En bra fördelning menar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).
Orust kommun ger bort hälften av sina tilldelade nyanlända till Gullspång nästa år. En bra fördelning menar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

Klart: Orust ger bort sina invånare – till Gullspång

Länsstyrelsen lyssnade på Orust och har nu halverat antalet nyanlända som tilldelas kommunen nästa år. I stället hamnar de i Gullspång, som gärna tar emot fler.
– Det är win-win, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

Nästa år ska 7 500 personer som kommer som flyktingar till Sverige fördelas mellan kommunerna. Länsstyrelsen ansåg att Orust kunde ta emot 24 nya invånare, men kommunen höll inte med.

På grund av allt för få bostäder ville de ta emot färre och i stället ge bort kvotflyktingar till Gullspångs kommun, som tvärtom vill att fler personer ska flytta till kommunen.

De överklagade länsstyrelsens beslut och nu är det klart. I stället för 24 personer får Orust ta emot endast 13.

– Det känns ju jättebra. Det viktiga är att man kan ta hand om de som kommer hit och att de får ett bra mottagande och kan få ett bra liv, och då måste det finnas förutsättningar, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

En win-win-situation

Gullspång, som bara skulle ha tagit emot en person, tilldelas 20 nya invånare nästa år.

– Gullspång är en utflyttarkommun och de behöver folk för att fylla bostäder och förskoleplatser. De vill ha fler och vi har svårt att ta emot många på grund av bostäderna. Så det är win-win.

Självklart är det synd, menar Catharina Bråkenhielm, att kommunen går miste om den arbetskraft som nya invånare innebär. Nu hoppas hon att det blir fart på byggandet i kommunen så att flera personer som vill bo på Orust kan det.

LÄS MER: Orust har för få bostäder – vill ge bort invånare till Gullspång

1 300 nya västgötar

Stenungsunds kommun tilldelas 39 personer och Tjörn 25, vilket är enligt länsstyrelsens förslag.

Flest kvotflyktingar ska Stockholm ta emot och sedan Göteborg, följt av Uppsala, Lund och Linköping. 21 kommuner tilldelas inga nya invånare alls, på grund av att det är så små kommuner som tagit emot många personer tidigare år.

Västra Götaland får totalt 1 301 nya invånare. Efter Göteborg (301) kommer Mölndal (77) och sedan Kungälv (69) att ta emot flest.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.