Kommunens drag inför nyår: förbjuder raketer vid äldreboenden

Vid tolvslaget på nyårsafton lyser färgglada fyrverkerier upp natthimlen nästan överallt i Sverige. Men alla är inte lika förtjusta och Orust kommun har infört ett förbud för att skydda kommunens äldsta invånare.
– De som är dementa blir ju jätterädda, säger Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Det är inte bara hundar och andra djur som far illa av höga smällar och fyrverkerier på nyår. På många ställen hörs dessutom ljudet från raketerna både långt före och efter nyårsafton.

För att skydda de äldre i kommunen har Orust bestämt att det inte är tillåtet att använda pyrotekniska varor inom en 200 meters radie från kommunens äldreboenden.

– De som bor där är väldigt sköra människor som ofta sover då och inte behöver ett pangande utanför fönstren. Många kan också bli rädda, om de är dementa och inte vet vad det är som låter, det kan bli väldigt chockartat, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Skrämmer både människor och djur

Kommunen försökte även få till en tidsbegränsning för när det var tillåtet att skjuta raketer, för att slippa smällarna dagarna före och efter nyårsafton. Det gick däremot inte länsstyrelsen, som beviljar de lokala ordningsföreskrifterna, med på.

– Många tänker inte på att våra äldreboenden ligger mitt i bostadsområden. Det här är ju med hänsyn till alla, men de som är dementa blir ju jätterädda.

Reglerna har dock skärpts i hela Sverige. För några år sedan sattes en 18-årsgräns på att köpa, ha och använda fyrverkerier. Det blev samtidigt förbudet att köpa ut eller sälja pyroteknik till unga under 18 år.

Sedan 2019 måste man dessutom ha tillstånd för att få skjuta raket med styrpinne.

Polisen: Köp inte ut åt barn

Trots det är det ett stort problem i STO-kommunerna med ungdomar som får tag i och skjuter av raketer. Enligt polisens gruppchef i södra Fyrbodal, Kent Halldin, förekommer både illegal försäljning till underåriga och inte sällan köper föräldrar och lämnar över till sina barn.

– Vi har haft stora problem på Hasselbacken och i Stora Höga. De skjuter av och tar ingen hänsyn till äldre eller hundägare.

Att kunna rapportera alla som olovligen använder fyrverkerier för brott är svårt, menar han. När det närmar sig midnatt på nyårsafton har polisen ofta mycket att göra, och att titta på fyrverkerier går inte alltid att prioritera. Polisens arbetsbelastning avgör vilka prioriteringar som görs vid aktuellt arbetspass.

– Vi vet att det finns många samlingsplatser där folk går ut och skjuter vid tolvslaget, men det är det här okynnesskjutandet före och efter nyår som är ett problem. De visar ingen hänsyn, säger Kent Halldin.

Raketer kan orsaka allvarliga skador

Men det allra största problemet kanske är skaderisken och hur allvarliga skador man faktiskt kan få.

Varje år skadar sig närmare hundra personer i Sverige så allvarligt av fyrverkerier och smällare att de behöver uppsöka sjukvård. De flesta skadar sig i ansiktet, på händerna eller ögonen. Flest skadas runt nyår och den största andelen av de som skadar sig är män.

Under åren mellan 1998 och 2013 har drygt fem män i åldrarna 17–27 år dött i fyrverkeriolyckor.

Vill man ändå skjuta in det nya året ska man tänka på göra det nykter.

– Det är otroligt viktigt. Och ska barnen vara med får de vara det under överseende av en vuxen, för det finns ett föräldraansvar här. Om vuxna tar sitt ansvar mot barn här har vi kommit väldigt långt, säger Kent Halldin.

Det här gäller för fyrverkerier

• Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.

• Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

• Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

• Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Här kan du läsa mer om fyrverkerier och nyår

Källa: Polisen och MSB

ANNONS