Kommunens knep för att stoppa invasiva växten: ”Häftigt att det funkar så fort”

Sjögull har spridit ut sig på Grindsbyvattnet. Nu hoppas kommunen att 150 aluminiumramar ska råda bot på den invasiva vattenväxten.
– Det känns lite övermäktigt, men vi gör i alla fall något, säger projektledaren och miljöstrategen Kristian Littke.

ANNONS

Växten ser ut ungefär som näckrosor och togs till Sverige redan i slutet av 1800-talet, för att pynta i dammar och slottsträdgårdar. Därifrån spred den sig och på 90-talet började man notera bestånd av sjögull i Grindsbyvattnet på Orust.

Sjögull växer mycket tätare än näckrosor och mörklägger helt enkelt allt som finns under dem där de flyter på vattenytan. På så sätt trängs den inhemska vattenvegetationen undan.

Nu har 150 aluminiumramar lagts ut i Grindsbyvattnet på Orust, för att bli kvitt sjögullet.

– Det är många ramar, men täcker ändå inte hela området som vi vill bekämpa. Det viktiga är att vi får upp en öppning i sjön, så man kan transportera sig genom där med båt utan att man river upp och sprider växtdelar, säger projektledaren och kommunens miljöstrateg Kristian Littke.

ANNONS

Sprids lätt när båtar kör igenom

Arten är invasiv, vilket innebär att den tränger ut andra växter som lever i området. Den sprider sig också fort och får lätt fäste för att skapa nya bestånd. En båtmotor kan lätt sprida växtdelar och även en kanot kan få med sig delar på paddeln eller på själva båten och sedan sprida sjögull till en annan sjö eller en annan del av sjön.

Därför var det viktigaste att stoppa växten i Grinsbyvattnet vid utloppet, där man redan förra året placerade ut ramar, men då färre och i trä. Det gav bra resultat och enligt Kristian Littke har inget sjögull synts till på platsen där ramarna låg förra sommaren.

– Det är vi väldigt glada för, men vi sparar de här träramarna om det skulle dyka upp igen.

Förra året fick kommunen pengar från länsstyrelsen genom Lona-projekt, Lokala Naturvårdssatsningen. Även i år har länsstyrelsen bidragit för att kunna köpa in de nya ramarna.

Sjön ”avstängd” under sommaren

Planen är att döda växten i mitten av sjön, så man ska kunna ta sig genom den senare, och nästa sommar flytta ut ramarna längs med kanterna och närmare stranden.

– Det här skuggar ut växten så den inte får något ljus och inte kan blomma eller förbereda sig för nästa säsong. Det är rätt häftigt att det funkar så fort, men det var ett ganska litet bestånd vi fick bort förra sommaren och det här är tyvärr större.

Ramarna kommer att ligga och flyta i sjön till mitten av oktober, och bojar och skyltar har satts upp för att uppmärksamma folk som far på vattnet, och informera dem om både växterna och ramarna.

– Sedan finns fler bestånd i södra delen av sjön, så det här är ett jättejobb. Det kommer ta många år av bekämpning. Det känns lite övermäktigt, men vi gör i alla fall något, säger Kristian Littke.

ANNONS