Susanne Hofling, tillförordnad chef sektor utbildning på Orust kommun.
Susanne Hofling, tillförordnad chef sektor utbildning på Orust kommun. Bild: Privat

Kräftgång i antalet elever på Orust – klasser slås ihop

Inför höstterminen har Varekils- och Ellös skolor tvingats att slå ihop ett antal skolklasser. Om trenden fortsätter i kommunen ser det ut att bli färre elever även framöver. Samtidigt hamnar Orust högt upp på Lärarförbundets lista över bästa skolkommuner.

ANNONS
|

När eleverna på Orust återvände till klassrummen under torsdagen så gjorde en skara elever det i nya konstellationer. På Varekils- och Ellös skolor har man tvingats till att slå ihop klasser och skapa två 1-2:or och två 3-4:or. Enligt Susanne Hofling, tillförordnad chef sektor utbildning på Orust kommun, är detta inget större problem, men det finns en viss ängslan över om elevantalet skulle fortsätta att sjunka kommande år.

Hänger på en skör tråd

– Det finns en risk att man blir tvungen att lägga ner Varekil eller Ellös, de hänger på en skör tråd. Det är den spontana risken vi ser varje läsår. Samtidigt vet vi hur viktiga skolorna är för dem som bor i dessa upptagningsområden, att det blir tufft för en 7-åring att åka långt om föräldrarna kanske inte kan skjutsa dem.

ANNONS

– Ibland blir det justeringar under året om barn flyttar ifrån kommunen, och inför varje läsår så gör skolan bedömningen hur man gör med sin organisation. Vi får siffror flera år i förväg – så vi vet hur läget ser ut. Och nu är läget som sådant att man slår ihop klasser i Varekil och i Ellös. Det är för få elever helt enkelt, men det här har informerats tydligt i förväg.

LÄS MER:Orust sticker ut i befolkningsstatistiken – kommunen inte orolig

Kompetensstark lärarstab

Susanne Hofling menar att de egentliga svårigheterna först uppstår om elever försvinner mitt under ett pågående läsår. Samtidigt är hon mån om att lyfta den kompetensstarka lärarstaben på Orust.

– Det är ingen katastrof. Svårigheten är om vi plötsligt tappar sex elever när skolan väl börjar, och klassen kanske redan är liten från början – då kan det bli problem och vi blir tvungna att göra större justeringar. Vi är en liten kommun med små skolor, vilket också har gjort att vi får en väldigt nära kontakt med eleverna och vårdnadshavare.

– Inga elever kommer att bli förlorare när klasserna slås ihop. 82 procent av våra grundskolelärare har rätt behörighet och vi hamnar på tolfte plats av 290 kommuner i Lärarförbundets ranking. Så vi är noga med behörighet och har en god dialog med vårdnadshavare och elever.

LÄS MER:Så ska skolorna tackla covid-19 när eleverna återvänder

Konkurrens skolor emellan

Susanne Hofling menar att friskolorna spelar sin roll och att det kan finnas en del konkurrens samtidigt som det berikar floran av skolor i kommunen.

– Friskolorna är både en fördel och nackdel. En fördel med friskolorna är att de kan erbjuda en annan pedagogisk inriktning – men samtidigt, hade inte Stensbo skola funnits så hade det varit lättare för Ellös att vara bärande. Det är en farlig sak att säga för vi samarbetar med de här skolorna och när det finns barn så att det räcker för oss alla – så berikar det även oss alla.

– När vi slåss om barn blir det inte bra. För några år sedan var vi med om barnfamiljer som började med kommunal skola för att sedan gå till friskola innan de återvände till den kommunala. Det är inte bra för barnen att göra massa byten, det är alltid barnen som blir förlorarna, säger Susanne Hofling.

Varför är det så få barn i kommunen?

– Det finns barnfamiljer som skulle vilja flytta till Orust, men det är svårt att få bostad här. Det är väldigt många äldre som bor på ön. De finns de som flyttar när de är unga och sen kanske vill komma tillbaka och menar att det är svårt att hitta någonstans att bo. Kommunen är medveten om att det behövs fler bostäder, men sånt tar tid.

– Jag tror att vi kan rädda det tills det blir nybyggnationer, vi har som sagt stabil personal och en kunskap och trygghet som är värd att bevara. Jag hoppas att politikerna ser det och tycker att det är viktigt samtidigt som de skjuter till lite pengar så att vi kan ta oss bort från det här bottenläget.

LÄS MER:Stenungsund och Tjörn väntas växa – men inte av samma anledning

ANNONS