Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Kulturföreningar får Thordénpengar till bevarande av varv och byte av kvarnvingar

Vingarna på kvarnen på Lyr ska få fortsätta snurra, tack vare bidrag från Thordénstiftelsen. Med ett bidrag på 50 000 kronor från stiftelsen går kampen även vidare för det gröna varvet i Kungsviken.
– Vi har fått in en fjärdedel av det varvet kostar, så pengarna från Thordén kom väl till pass, säger Justus Hultgren, ordförande i Kulturföreningen Gösta Johanssons varv.

Kulturföreningen Gösta Johanssons varv i Kungsviken värnar om båtbyggartraditionen och det varv som står kvar som ett minne från en svunnen tid. Gösta Johanssons varv, det gröna varvet i Kungsviken, har varit till salu en tid. Föreningen som hyrt lokalerna under flera år har blivit erbjudna att köpa varvet, men för ett belopp de inte har i kassan.

Tack vare medlemmarnas engagemang och en hel del sponsring har föreningen fått ihop en del pengar, men långt ifrån alla.

Behövs ett mirakel

– Vi har fått in ungefär en fjärdedel av vad varvet kommer att kosta oss. Om inget mirakel inträffar så kan jag tyvärr inte se att vi på så kort tid får ihop resten, säger Justus Hultgren, ordförande i föreningen.

Från Thordénstiftelsen har föreningen fått 50 000 kronor.

– Vi är så tacksamma för de pengar vi fått, och för det intresse och engagemang som stiftelsen visat för föreningen.

Pengarna kommer väl till pass för föreningen som har november månad på sig att få in medel till köpeskillingen. I helgen ska föreningens styrelse träffas och diskutera hur de ska gå vidare.

– Huvudförhandlingarna är inte inledda men vi har en pågående dialog med fastighetsägaren. Målet är att lösa köpeskillingen och köpa loss varvet för att kunna fortsätta driva det som ett levande museum.

Även Tegneby hembygdsförening har fått pengar från Thordénstiftelsen. 70 000 kronor har öronmärkts från stiftelsen till kvarnen på Lyr. Föreningen plockade för ett par veckor sedan ned vingarna på kvarnen. Den 125 år gamla kvarnen är i stort behov av renovering. Vingar, axel och fundament för lagerstenen är dåliga och vingarna har redan fått tas ned för att inte rasa.

Tre års renovering

Kvarnen byggdes 1896 och var i drift till 1949, den överläts till Tegneby hembygdsförening sex år senare.

– Vi är så oerhört tacksamma för pengarna vi fått från Thordénstiftelsen. Det är fantastiskt bra och en stor hjälp i renoveringen av kvarnen, säger Bo Andersson, ordförande i hembygdsföreningen.

Renoveringen av kvarnen beräknas kosta en halv miljon kronor och pågå i tre års tid.

– Det tar tid att renovera, det behövs fällas virke som också måste torka innan det kan användas. Pengarna från Thordén kommer väl till pass för att få kvarnen i skick som ny igen.

LÄS MER: Stor summa till Skärhamns IK – 175 000 för att förbättra ljuset


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.