Kulturstipendium till stickande designer med hjärtat på Orust

Hon stickar solida, tredimensionella former, designern Louise Christiansson med rötterna på Orust har fört stickningen till en annan nivå. I dagarna får hon ta emot Orusts Sparbanks kulturstipendium.

ANNONS

Det är inte så många på Orust som hört talas om designern Louise Christiansson, i alla fall inte då det gäller design, konst och kultur.

– Jag är född på Henån och har sommarhus i Brattås, men jag har kanske inte visat upp mitt arbete för den breda allmänheten på ön, skrattar Louise som med sitt dialektala uttryck ”på Henån” visar var rötterna finns.

Louise bor i dag i Göteborg med sin familj, men spenderar mycket tid i sommarhuset i Brattås och besöker gärna Orust då föräldrarna bor kvar på ön. Hon är utbildad designer vid HDK-Valand, Göteborgs Universitet och Textilhögskolan, Högskolan i Borås.

ANNONS

Stickar i tre dimensioner

Louise arbetar med att sticka solida, tredimensionella former.

– Jag kallar det XYZ-knitting, vilket kortfattat kan beskrivas som att sticka i tre dimensioner i stället för bara två. Det blir som en 3D-skrivare, fast stickat. Resultatet blir textila former som är tredimensionella i sig själva, utan hjälp av fyllning eller en kropp.

För fyra år sedan grundade Louise en studio i Göteborg. Studions konstnärliga praktik är placerad i skärningspunkten mellan konst, design och mekatronik.

– Jag namngav studion Teveddeli, det är ett gammalt dialektalt ord som betyder trevlig och tillmötesgående. Orust ligger mig varmt om hjärtat. Min mamma har sin släkt i många generationer tillbaka i Torp socken så det var naturligt för mig att knyta an studions namn till något jag håller kärt.

Arbetar gärna icke-textilt

Stickningsformen som Louise tagit fram är svår att sticka själv. Hon har därför uppfunnit Mary, som är en typ av stickmaskin.

– Den stickade maskan har länge inspirerat mig. Jag arbetar experimentellt och gärna icke-textilt, gärna med 3D-skrivare.

Det blir intressant då jag ser på Mary på ett annat sätt än bara en maskin

Louise arbetar ur ett post-humanistiskt perspektiv, hon betraktar maskinen Mary som ett subjekt, snarare än ett objekt.

– Det skiftar mitt synsätt och mitt sätt att interagera med henne. Tillsammans undersöker vi frågor som: Hur ser uppfinning ut ur ett konstnärligt perspektiv? Var går gränsen mellan människa och maskin? Och hur kan samspelet se ut mellan dem?

Louise vill förmedla dessa tankar genom tredimensionell form, hon vill skapa känslor och idéer hos mottagaren och uppmuntra till vidare diskussion kring frågeställningarna.

Mary är mer än en maskin

– Det blir intressant då jag ser på Mary på ett annat sätt än bara en maskin.

Namnet Mary har inte tillkommit av en slump, utan det är noga utvalt. Louise har fått influenser av ”The four Marys”, fyra kvinnor med samma namn som var sällskap åt Maria Stuart men inspiration har även kommit från Mary Shelley som är mest känd för sin roman Frankenstein.

– Det är en hyllning till Shelley som uppfann en ny genre, skräcken, och jag ser namnet som en hyllning till kvinnan.

Louise är glad och hedrad över att få Orusts Sparbanks kulturstipendium. Pengarna, 25 000 kronor, ger henne möjlighet att utveckla Mary. Mary är i dag fortfarande lite i sin linda, planen är att ta fram en mer avancerad version av Mary med elektronik och programmering, med inbäddad artificiell intelligens.

Louise hoppas även kunna visa upp sina verk för Orustpubliken.

– Det är faktiskt ett av mina mål, att ställa ut i kulturhuset. När Mary är fullt utvecklad vill jag ha en utställning där för att knyta an till mitt arv på Orust.

ANNONS