Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kusinerna slutligen samlade igen – efter över 30 år

Efter fem försök att få ihop en träff för de 20 kusinerna kunde 17 av dem till slut träffas på Seglarhotellet på Käringön under förra helgen. Det blev en kär återträff, trots att regnet stundom vräkte ned.

– Men då hade vi faktiskt en sådan tur att vi befann oss i kyrkan där jag höll ett föredrag om Käringsöns historia för mina kusiner, berättar Gunnar Arwidson, som även till vardags arbetar som guide på ön.

När de kom ut från kyrkan sken sedan solen igen till allas glädje, så de kunde fortsätta med en tur runt Nordön där Gunnar pekade ut viktiga landmärken som Måseskärs fyr, Vedholmen med sin kyrkogård och sjöräddningens vakthus.

– Jag berättade även om lite om sjöofficeren Olof Strömstierna som föddes här på Käringön 1664 och där huset han bodde i fortsatt finns kvar, berättar Gunnar Arwidson.

Många minnen och skratt

Men framför allt blev det många minnesberättelser och skratt för de 17 kusinerna som inte träffats allihop tillsammans sedan 1983.

– Då träffades vi hos en av oss som bor i Ödsmål. Sedan anordnades också ytterligare en släktträff där 1990 och en gemensam kusinbussresa till Herrljunga 2006, men då kunde jag själv inte närvara, berättar Gunnar Arwidson.

Efter att sedan försökt få ihop en ny kusinträff i två-tre år grusades sedan planerna, som för så många andra nära och kära, när pandemin slog till.

– Därför var det förstås extra roligt att vi nu äntligen kunde få till det och få med nästan alla: 17 av 20 kusiner med respektive, totalt 30 personer, säger Gunnar Arwidson som också såg till att göra reklam för öns restauranger och caféer för de tillresta gästerna.

– Det blev nämligen en liten smakresa också kan man säga, med laxburgarlunch från gatuköket när de först anlände och sedan eftermiddagsfika med god bakelse från Lottas innan vi åt middag på Petersons krog på kvällen.

Besök av Sjöräddningen

Frukost vankades sedan på restaurang Bryggan innan kusinerna avslutningsvis fick besök av Sjöräddningssällskapet, som Gunnar Arwidson själv tidigare jobbat för i många år och därför kunde berätta många anekdoter om dess hundraåriga historia på Käringön för sina gäster.

Blir det en ny kusinträff snart nu då?

– Vi får väl se, vi är ju alla komna lite upp i åren, jag själv är exempelvis 75 och den äldsta av oss en bit över 80 år. Men sedan finns även ett spann ned till 50 år, så det är inte omöjligt. Många av kusinerna är också seglare och brukar dyka upp här på somrarna, så flera av oss träffas ganska regelbundet även då. Sedan har vi också en liten grupp på Facebook där vi försöker hålla kontakt med de som bor mer långväga bort i landet.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.