Ann-Katrin Otinder är nöjd över den låga arbetslösheten på Orust.
Ann-Katrin Otinder är nöjd över den låga arbetslösheten på Orust. Bild: Privat

Lägst arbetslöshet bland unga i länet – här är förklaringen

Många småföretagare och arbetsvilliga ungdomar kan vara orsaken till att Orust har lägst arbetslöshet bland ungdomar i Västra Götaland. Det är något som kommunen ska vara nöjda över, menar Ann-Katrin Otinder, tillförordnad kommundirektör.
– Det finns jobb för de som vill jobba, konstaterar hon.

ANNONS

Totalt har arbetslösheten minskat från 9,4 procent 2021 till 6,5 procent 2022 i Västra Götaland. På Orust har den gått från 4,2 procent 2021 till 2,3 procent 2022, vilket är den lägsta siffran i hela länet. Orsaken till den låga arbetslösheten bland ungdomar kan vara att det finns många småföretagare på Orust, menar Ann-Katrin Otinder, tillförordnad kommundirektör.

– Kombinationen av att vi har mycket småföretagare på Orust och ungdomar som vill jobba är nog orsaken till att arbetslösheten är låg, säger hon.

Turismen är viktig

Att arbetslösheten har minskat med nästan två procent på bara ett år beror troligtvis på pandemin enligt Ann-Katrin Otinder.

ANNONS

– På Orust är turismen en viktig inkomstkälla och vi har mycket caféer och restauranger som drabbades hårt av pandemin men som nu har kommit igång och behöver arbetskraft, förklarar hon.

Trots att turismen ger mycket arbetsmöjligheter menar Ann-Katrin Otinder att arbetslösheten är låg även under vinterhalvåret.

– Generellt sett har vi en låg arbetslöshet oavsett årstid i kommunen. Sedan minskar den så klart ännu mer under sommarhalvåret då turismen drar igång på riktigt, berättar hon.

Jobb framför utbildning

Att ungdomar väljer att jobba direkt efter gymnasiet kan också vara en förklaring till de låga siffrorna.

– Många av ungdomarna får jobb direkt efter gymnasiet och då är det kanske svårt att ta steget och börja studera på högskola eller universitet. Jag tycker det är viktigt med utbildning men samtidigt är det självklart bra att det finns jobb för de som vill jobba. Det är en situation vi ska vara väldigt nöjda med, avslutar Ann-Katrin Otinder.

Arbetslösheten bland ungdomar från 18 till 24 år mellan 2021 och 2022 på Orust, Tjörn och i Stenungsund

KommunAntal 2022Antal 2021Andel 2022Andel 2021
Orust15292,30%4,20%
Tjörn19453,10%7,10%
Stenungsund56904,40%6,40%

LÄS MER:Restaurangjobb populärt bland unga i STO-området – tvärtemot övriga landet

ANNONS