Lät 13-åring på boende skjuta med skarpladdade vapen

En anställd på ett Sis-boende tog med sig en 13-åring hem till Orust för att låta honom skjuta med skarpladdade jaktvapen. Senare tog han med en luftpistol till boendet. Nu har händelserna polisanmälts.

ANNONS

Mannen var anställd som behandlingsassistent på ett Sis-boende i Västsverige när han en dag i somras tog med sig en av de intagna ungdomarna till sitt hem på Orust.

Det var tänkt som en utflykt och utanför mannens hem fick ungdomen, 13 år gammal, prova att skjuta prick med mannens olika jaktvapen.

Ville köpa egen luftpistol

Två veckor senare tog mannen med en luftpistol till Sis-hemmet och lät samma 13-åring skjuta med den på rastgården. Efter det ville tonåringen köpa en egen luftpistol, och det var när han frågade om det som avdelningsföreståndaren fick veta vad som hade hänt.

De anställde mannen sa upp sig från sitt jobb, men händelserna har nu anmälts till både personalansvarsnämnden och polisen, eftersom mannen kan ha gjort sig skyldig till vapenbrott.

ANNONS

Olämpliga och farliga aktiviteter

”XX som arbetat länge på Sis borde känna till att aktiviteterna är djupt olämpliga/farliga”, står det i anmälan.

I den framgår också att mannen hävdar att både en avdelningsföreståndare och den som var dagansvarig den dagen kände till och hade godkänt aktiviteterna. Även om så är fallet, står det vidare, borde mannen känna till lagstiftningen eftersom han har vapenlicens, och veta att han inte får låna ut skarpladdade vapen på det sättet.

ANNONS