Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lösning närmare för gröna varvet i Kungsviken

När Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv blev erbjuden att köpa Gröna Varvet i Kungsviken inleddes en mycket intensiv period för styrelsen. Nu har föreningen tagit ett stort steg närmare att rädda Gösta Johanssons Varv.
– Nu kan alla som vill bli varvsägare, säger Leif Martinsson, aktiv i föreningen.

Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv har under ett års tid kämpat med att få ihop pengar att köpa det gamla varvet i Kungsviken. Föreningen har sökt pengar från fonder, och även fått medel från bland annat Thordénstiftelsen, samt försökt få in pengar genom donationer från privatpersoner och företag.

– Det har kommit in för lite pengar. Vi har inte råd att köpa varvet för den prislapp som nuvarande ägare har satt, säger Leif Martinsson.

Varvets nuvarande ägare har varit tillmötesgående och givit föreningen en längre tidsrymd än vad som först var sagt. Trots förlängningen har inte pengarna trillat in som föreningen hoppats.

LÄS MER: Kulturförening ber om hjälp att rädda historiska varvet

– Vi vill rikta ett stort tack för det enorma stödet senaste året från medlemmar och andra kulturintresserade, både med tips, glada tillrop och ekonomiska bidrag.

Gösta köper Göstas gamla varv

Nu ser det dock ut som att det blir en lösning på affären. I stället för att föreningen köper varvet så lutar det åt att bli en fastighetsaffär där ett bolag tar över.

– Gösta Johanssons Varv AB har för avsikt att köpa Gösta Johanssons gamla varv för att på sikt utveckla detta till ett ännu mer levande kulturarv. Detta vill vi göra tillsammans med Kulturföreningen Gösta Johanssons Varvs medlemmar samt andra bidragsgivare och kulturintresserade.

LÄS MER: Kulturföreningar får Thordénpengar till bevarande av varv och byte av kvarnvingar

LÄS MER: Vill se ett båtmuseum i Göstas gamla varv

LÄS MER: Träbåtsentusiast vill göra Kungsviken till centrum för maritimt arv

Det innebär att föreningen nu blir delägare i det nybildade bolaget Gösta Johanssons Varv AB. Leif Martinsson är som den idéspruta han gjort sig känd för att vara, den som är projektsamordnare för fastighetsaffären.

Gösta Johanssons varv ligger på östra sidan av Kungsviken. Gösta Johansson grundade 1947 varvet Kungsvikens Jakt- och Motorbåtsvarv efter att sedan 1932 tidigare byggt båtar i Brattås i närheten. Varvet består av tre träbyggnader varav den största är själva varvsbyggnaden. Gösta bedrev verksamheten fram till 1974. Varvet slogs igen efter det att han dog 1993. Byggnaderna står kvar och förvaltas av den 2005 bildade Kulturföreningen Gösta Johanssons Varv som ett museum.

Erbjuder aktier i företaget

– Det handlar om ett 830 kvadratmeter stort varv. Vår avsikt är att rusta upp varvet, iordningställa den gamla sågen och få i gång slipen.

Leif vill involvera medlemmarna i föreningen och de som ännu inte blivit medlemmar, i den kommande fastighetsaffären. Han vill, tillsammans med föreningen, erbjuda alla som har ett intresse av att bevara varvskulturen att gå in som delägare i bolaget.

– Bolaget är bildat för att rädda varvet och namnet Gösta Johanssons Varv. Vi vill erbjuda båtintresserade att köpa aktier i bolaget och därmed även kunna titulera sig varvsägare.

Leif är en visionär med ett hjärta som klappar för den gamla båtbyggartraditionen. Hans målsättning med bolaget är att skydda kulturarvet i Kungsviken för lång tid framöver.

Unescos världsarv

– Eftersom nu också klinkbyggnadstraditionen kommit med på Unescos världsarvslista känner vi att vi ligger helt rätt i tiden. Vi vill erbjuda blivande aktieägare en möjlighet att hyra in sig i varvet enligt överenskommelse för att jobba med sina båtar och renovera dessa, men det vore väl en dröm om vi i framtiden skulle kunna erbjuda ett nybygge. En liten eka eller varför inte en kåg. Vi har ritningarna och kunskapen.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.