Lars startade ny förening för gamla sporten

Det ser nästan löjligt enkelt ut då Lars Henriksen med ett enda kast får hästskon att lägga sig som en fin krans runt metallpinnen.
– Det är inte så svårt, det gäller bara att lära sig rätt teknik och givetvis att öva, säger han.

ANNONS

Hästskovarpa påminner en hel del om boule, fast här används inga klot utan hästskor och pinnar. Hästskokastning, hästskovarpa eller kasta hästsko, sporten har många namn, går ut på att två personer eller grupper tävlar om att kasta hästskor mot en järnpinne från ett visst avstånd, vanligen sex meter.

– Det gäller att komma närmast pinnen, gärna så att hästskon lägger sig runt pinnen, det ger mest poäng, säger Lars Henriksen.

Casting och varpa

Lars är den person i landet som troligen vet mest om olika former av varpa. Han har i 32 år varit ordförande i Svenska Varpaförbundet där hästskovarpa finns som en del. Trots att Lars bott på Orust i 17 år har han inte tagit med sig sporten dit tidigare.

ANNONS

– Det är ett gäng entusiaster som håller på med casting, kast med fiskespö, här i Svanesund. Jag kom i kontakt med dem och vi började prata om att få till ett samarbete genom Föreningen Svanesund. Det blev så att vi valde att bilda en egen förening, Vinga IF, för att bli mer organiserade i Riksidrottsförbundet och kunna tävla både i casting och varpa.

Enligt Lars har hästskokastning funnits ända sedan romartiden. I moderna spel används stiliserade hästskor, ungefär dubbelt så stora som de verkliga. Lars tar upp en hästsko av modell större och tyngre för att visa. Lekande lätt svingar han i väg hästskon och den landar – självklart – helt perfekt vid pinnen. Ett klirr hörs, metall mot metall, och det talar om att träffen blev så bra som han hoppats på.

Högt och långt

– Närmast metallpinnen ger bäst poäng men det gäller att sikta rätt. Det kan också bli så att hästskon studsar mot pinnen och flyger en bit bort, då blir det inte lika höga poäng.

Lars förklarar att det är viktigt att få hästskon högt upp i luften och att använda hela kroppen för att få till ett bra kast. Hästskon som Lars använder väger 1,5 kilo, det finns lättare hästskor för den som inte är så stark.

– Hästskorna är ganska tåliga men ibland får jag fila lite på dem om det blivit ett jack. Det kan lätt riva upp händerna annars.

För dagen är det en rad glada pensionärer, kommunens verksamhet för anhörigstöd, som provar på denna nya sport på Orust. Efter Lars pedagogiska genomgång ljuder ganska snabbt glada skratt då hästskorna kastas fram och tillbaka på de banor som satts upp.

Träning på söndagar

Lena Johansson är en av deltagarna. Hon har provat varpa två gånger innan träffen med gruppen och har verkligen fastnat för sporten. Ganska snabbt såg hon att träning ger färdighet.

– Jag är ju en tävlingsmänniska och har alltid varit det, säger hon med ett skratt då hästskon landar snyggt intill pinnen.

Lars håller i träningen för den nybildade föreningens medlemmar är varje söndagsförmiddag, vid badplatsen i Svanesund. Föreningen är så ny att endast ett fåtal träningar har hållits. Intresset för sporten är stort, vid första träffen kom 17 personer som ville prova på.

– Det fina med varpa är att alla kan kasta. Den som vill prova kan komma ner till stranden, jag har hästskor i olika storlekar att låna ut.

LÄS MER:Majoriteten av Orust badplatser har hjärtstartare

LÄS MER:Närheten till vattnet och naturen lockar kajakpaddlare

LÄS MER:Folkfest väntas då efterlängtad lekplats invigs

Som boule fast med hästskor

Varpa är en sport som anses komma från Gotland, det är i alla fall där som spelet är vanligast. Sporten varpa är med i Riksidrottsförbundet.

Varpa liknar boule, men i stället för klot använder man flata stenar som kallas för varpor. Varpa är en precisionsidrott som kan utövas av vem som helst, oavsett ålder eller kön.

Vid utgrävningar på Gotland har man gjort fynd som klart utvisar att man där sedan århundraden ägnat sig åt att kasta varpa. Man knackade till en flat sten så att man fick ett gott grepp om den. Det finns tävlingar i att kasta stenvarpa, metallvarapa, gummivarpa och hästskokastning.

Svenska Varpaförbundet är ansvarigt förbund i landet, det finns en rad aktiva föreningar i landet, Vinga IF finns på Orust. Kastredskapet för hästskokastning ska ha formen av en hästsko och väga mellan 470 och 500 gr. I alla varpagrenar går det ut på att komma närmast pinnen.

ANNONS