Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Lasse Kronér gjorde succé när äldreboendets nya super-tv invigdes

Det är inte längre någon som har svårt att se vad som visas på TV, så stor är den.
– Det känns som att vi sitter mitt inne i bilden, säger Karin Abrahamsson, en av de boende vid Strandgården i Ellös om den TV som boendet fått skänkt till sig av Glädjeresan.

Det blev en fest av sällan skådat slag då Glädjeresan Stenungsund-Tjörn-Orust kom på besök till Strandgården i Ellös. Glädjeresan donerade förra året TV-apparater till alla äldreboende i de tre kommunerna och tanken var att det skulle bli festligt överlämnade då. Så höll pandemin i sig, och det officiella överlämnandet har fått vänta.

På onsdagen var det så dags för att göra donationen officiell. På plats var Lasse Kronér, som de flesta känner igen från bland annat TV-programmet Doobidoo samt de föreningsrepresentanter som finns bakom Glädjeresan.

Umgås mer tillsammans

– Glädjeresan Stenungsund-Tjörn-Orust är en ideell förening som vill glädja de äldre som har varit mycket utsatta under pandemin och behöver uppskattas och ha kul tillsammans. Tanken är att de boende både ska kunna se och höra bättre när de tittar på TV, men framför allt umgås mer tillsammans. Det är stora TV-apparater vi har skänkt, med ljudanläggning för dagrummen, säger Tommy Witedal som är projektledare.

Företag på Orust, Tjörn och Stenungsund har skänkt produkter eller tjänster som auktionerats ut av Glädjeresan. Hela summan går till att sprida glädje. Varje år är det olika ändamål och förra året donerades alltså TV-apparater till alla äldreboende i de tre kommunerna.

Klang och jubel

– Vi ser nu över hur pengarna kan användas kommande år. I veckan ska vi ha möte i gruppen och då prata om till vilken målgrupp vi kommer att vända oss nästa gång, säger Tommy Witedal.

Klang och jubel blev det både hos boende och personal vid Strandgården i Ellös då Glädjeresan kom på besök. Lasse Kronér och företagsrepresentanter blev guidade runt i de nyrenoverade lokalerna av de båda enhetscheferna och de kunde då på plats se de donerade TV-apparaterna i samlingsrummen som avdelningarna har.

– Ni har nog det finaste boendet i de tre kommuner vi varit i. Så mysigt det är här, nästan så jag sätter upp mig på kö redan, skämtade Kronér under rundvandringen.

I Strandgårdens stora sal blev det tårtkalas av stora mått. Lasse Kronér fick frågan om han inte kunde underhålla en stund och han följde publikens önskan, kavlade upp ärmarna på kavajen och satte sig vid boendets fina flygel för att spela. Musik, bubbel i glasen och tårta på tallriken fick de boende att njuta lite extra av dagen. Kronér gick efter avslutad repertoar runt bland borden och pratade med de boende.

Mycket populära apparater

– Vad önskar ni er mer? Kanske TV-spel att koppla till de nya TV-apparaterna?

Svaret från en av de boende kom snabbt och var kanske något oväntat:

– Pussel hade inte varit fel.

Om det blir pussel återstår att se. Klart är att de TV-apparater som Strandgården fått används mycket. Samlingsrummen har blivit en mer naturlig träffpunkt för de boende.

– Vi har i ett av rummen, där den största TV-apparaten finns, mjuka fåtöljer som ett par av de boende alltid vill sitta i, därför står de fåtöljerna där hela tiden, säger enhetschef Ann-Christin Eriksson.

Att donationen uppskattas mycket kan Karin Abrahamsson som bott på Strandgården ett par år, intyga.

– Det är så lätt att se nu när TV:n är så stor. Det känns som att vi sitter mitt inne i bilden.

Hon får medhåll av bordskamraten Herborg Gustavsson.

– Det är allt fint att sitta och titta tillsammans och vill vi inte se på samma program, så kan vi gå in på våra rum, för där har vi ju en egen apparat.

Glädjeresan Stenungsund-Tjörn-Orust

Glädjeresan startades av Lasse Kronér 1999 och projektet har sedan dess inbringat 6 miljoner kronor, som oavkortat gått till välgörande ändamål. Syftet med Glädjeresan är att bygga broar mellan orterna, företag samt människor i STO området och göra nytta där företagarna verkar och bor. Varje år så kommer Glädjeresan anordna en aktion där de samlar in aktionsföremål från företag i STO-regionen. Dessa föremål och tjänster aktionernas sedan ut på två aktioner, dels en för allmänheten samt en för företag. Hela överskottet från dessa aktioner går till Glädjeresan.

På aktionerna i Stenungsund fick Glädjeresan in cirka 700 000 kronor. Glädjeresan köpte in 38 stycken TV apparater med tillhörande ljudanläggningar som har monterats på alla äldreboende i Stenungsund, Tjörn, och Orusts kommuner. Tanken var att de som bor på ett äldreboende har haft det jobbigt under pandemin och att det då behövdes ett glädjeämne i vardagen.

LÄS MER: Lasse Kronér leder auktion till förmån för STO:s äldre

LÄS MER: Kronér och gänget laddar för helgens Glädjeresa och auktion

LÄS MER: Glädjeresan slutade i eufori: ”Vi är överväldigade”

LÄS MER: Kändisbesöket ställs in – Ingen Lasse Kronér på äldreboenden i STO


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.