Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Linda Bylin behandlar hästar med sina bara händer

Islandshästen Kringlan ser ut att somna då Linda Bylin sakta för hennes stora huvud snett bakåt. Rörelsen är till för att släppa spänningar i nacken och Kringlan njuter verkligen av behandlingen.

Kringlan, islandshäst med stall och hage på östra Orust, är van vid att Linda Bylin känner över henne. Det är Lindas egen häst, en av fyra som familjen äger.

– Kringlan är en så mysig häst, så mjuk och följsam. Alla hästar jag behandlar är inte lika lätta att hantera som Kringlan, det är givetvis lättare att behandla en häst som är van att bli hanterad.

För Linda Bylin möter många hästar i sitt yrke. Hon är holistisk hästterapeut vilket innebär att hon känner över hästars muskler och leder för att se så att allt rör sig som det ska. Hon arbetar med osteopati och akupunktur.

– Jag använder inga verktyg utan bara mina egna händer och akupunkturnålar då jag anser att det behövs. Det jag gör är att jag balanserar hästens kropp. Det finns inre processer i organ, muskulatur, leder och benhinnor som kan ha obalans, då hjälper jag hästens kropp att finna rätt balans igen.

Allt i kroppen hänger ihop, det är samma hos oss och hos hästen

Osteopati som Linda arbetar med innebär en holistisk syn på kroppen, en helhetssyn.

– Allt i kroppen hänger ihop, det är samma hos oss och hos hästen. Hela rörelseapparaten, cirkulationssystemet och nervsystemet är en helhet.

En osteopatisk behandling fokuserar på att hitta störningar eller skador i den dynamiken. Det kan sitta i leder, muskler eller organ. Osteopati är en helhetssyn som bygger på kroppens förmåga att balansera och läka sig själv.

Osteopati är en form av manuell medicin som innebär att Linda använder händerna som redskap i diagnos och behandling. Osteopater behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta orsakerna till att besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen kan kroppens självläkning starta.

– Mentalitet och fysik hänger ihop. En häst som går snett kan ha problem med skorna, med utrustningen eller med ryttaren. Det gör att den belastar kroppen fel och kan bli ojämnt musklad. Då gäller det att hitta orsaken, det kan vara så enkelt som att byta sadel, men det kan även vara så att ryttaren sitter snett eller att ryttaren är sned i sin kropp och på så sätt felbelastar hästen.

Alla hästar är dock inte lika enkla att behandla som Kringlan. Hästar är dessutom olika mottagliga för behandling. En del är motsträviga, kanske på grund av att de har ont, eller att de inte är vana vid hanteringen.

– Jag närmar mig alltid en ny häst med försiktighet. Det är viktigt att visa hästen att jag är vänlig och att jag lyssnar på vad hästen vill. Vi måste bli kompisar innan jag kan börja en behandling. En häst är stor och jag är liten, det går inte om vi inte är överens.

Jag har alltid älskat hästar men det var en slump att jag utbildade mig till hästterapeut

Linda har hållit på med hästar i stort sett hela livet, förutom en period då barnen var små Hon är en kunnig hästtjej och hanterar dessa mäktiga djur med stor vana.

– Jag har alltid älskat hästar men det var en slump att jag utbildade mig till hästterapeut, jag ville göra något annat i livet och det här verkade spännande, säger Linda som har ett förflutet som pedagog i skolan men även är utbildad möbelsnickare, damskräddare och har även en utbildning inom trädgårdsanläggning.

För Kringlan väntar för dagen även en behandling med akupunkturnålar. Linda plockar fram långa tunna nålar som hon försiktigt sätter på noga utvalda punkter på Kringlands breda rygg. Kringlan har inga problem med ryggen, utan behandlingen är i förebyggande syfte. Akupunkturpunkter finns över hela hästens kropp, fördelat utefter olika energibanor. Akupunkturen härstammar från Asien och är en mer än 5000 år gammal läkekonst.

– Det håller nere risken för skador och förslitningar.

Att arbeta förebyggande med sin häst ser Linda som viktigt. Hon behandlar ofta tävlingshästar för att undvika skador och problem.

– De flesta hästar har, liksom vi människor, någon gång känningar i ryggen, i ett knä eller i en fot. Genom att behandla förebyggande kan hästen slippa att smärtan blir större och faktiskt ett problem för häst och ryttare.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.