Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lions Club Orust samlar in pengar till krigsdrabbade Ukraina. Britt Morell-Larsen är sekreterare i klubben och en av dem som är aktiv i second handbutiken. Bild: Erika Olofsson
Lions Club Orust samlar in pengar till krigsdrabbade Ukraina. Britt Morell-Larsen är sekreterare i klubben och en av dem som är aktiv i second handbutiken. Bild: Erika Olofsson

Lions på Orust samlar in pengar till krigsdrabbade Ukraina

Viljan att hjälpa krigsdrabbade i Ukraina är stor. Lions Club Orust vill hjälpa till med det klubben lokalt kan göra. All behållning från second handförsäljningen kommer nu att gå till hjälp i Ukraina.
– Vår lilla klubb på Orust ska bidra med det vi kan, säger klubbens sekreterare Britt Morell-Larsen.

Second hand-butiken i Henån är inte stor men välfylld. Lions Club Orust får in all sin inkomst till klubben via butiken och det är pengar som på olika sätt används till hjälp, även utomlands. Med kriget nära, i Ukraina, vill nu den lilla lokala klubben hjälpa till med det som går.

– Lions Sverige startar en nationell insamling för att kunna ge humanitär hjälp och stöd till befolkningen i Ukraina. Vi på Orust kan också hjälpa till. Därför har vi beslutat att all inkomst från second hand-butiken kommer att öronmärkas till hjälp i Ukraina, säger Britt Morell-Larsen, sekreterare i klubben.

Hjälp från människa till människa

Lions är en av världens största hjälporganisationer med 1,4 miljoner medlemmar. Lions i Norden står enade om hjälp till den drabbade befolkningen i Ukraina, men även lokala klubbar som den på Orust har engagerat sig.

LÄS MER: Strandfynd inspirerade barnens skapande vid teckningstävling

LÄS MER: Flammande teckningar gav pris

LÄS MER: Lions prisutdelning i ny tappning

– Lions står för alla människors lika värde, hjälpen sker från människa till människa och styrs av lokala behov, då nätverket av medlemmar i Lions finns i 200 länder. Lions internationella motto är ”We serve”, vilket betyder att vi hjälper, och det svenska mottot är ”För samhällsansvar och livskvalité”

Second handbutiken är öppen på lördagsförmiddagar och öppnade nyss upp igen efter att pandemins restriktioner släppts. Varje lördag säljs det varor i butiken för ett antal tusenlappar. All inkomst från butiken går nu oavkortat till hjälp i Ukraina.

All inkomst till Ukraina

– Vi på lilla Orust skickar alltid hjälp och nu behövs hjälp i Ukraina. Styrelsen har därför beslutat att all inkomst från butiken nu går direkt till Ukraina.

Besökarna i butiken brukar vara många och Orustborna är ofta flitiga på att stödja genom sina köp. Britt Morell-Larsen önskar att viljan att bidra kanske är lite större just nu med ett krig så nära inpå Sveriges gränser.

LÄS MER: Robotkatten ger dementa äldre lugn och ro

– Vi hoppas att våra kunder som planerat ett besök faktiskt nu kommer och då de är i butiken hade det varit roligt om de är lite mer generösa, de kanske kan köpa mer än en bok, en extra duk eller en vas som de inte tänkt innan. Sedan går det ju alltid att avrunda uppåt när det sedan ska betalas.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.