Lokala odlare ordnar matfestival – presenterar en vegansk kebab

En kebab på vete, i hembakat tortillabröd, det är basen i den Habab som ett gäng kreativa personer med stort intresse för ekologisk närodling tagit fram. På lördag bjuder de in till Hababivalen, en dag med mat, musik och hantverk.

ANNONS

Det hela började med en längtan efter en kebab, en kötträtt som veganer av förklarliga skäl inte äter.

– Jag har en kompis som varit vegan länge och när jag frågade honom om det är något han saknar som vegan fick jag svaret att han längtar efter en klassisk kebab. Det fick mig som kock att börja fundera, det måste gå att få fram ett veganskt alternativ, säger Christoffer Albinsson, som till vardags arbetar som kock vid Ängås skola.

Christoffer älskar att experimentera i köket. Han tog sig an uppgiften att få fram en vegansk kebab och började provlaga. Han hittade recept som han förädlade.

ANNONS

Gör kebab på vetegluten

– Som kock går det ju inte att följa ett recept till punkt och pricka, så jag la till, drog ifrån, provlagade och vi kom sedan fram till en produkt med som är ett alternativ till kött, gjort på vetegluten. Vi har lagat och fått fram denna produkt tillsammans.

Av vetegluten har kompisgänget arbetat fram en deg som de bakar tillsammans med kryddor, kyler ned och skivar i klassisk kebabform. Förutom Hababen, som de kallar sin produkt, har de även tagit fram en kryddblandning och en sås, som alternativ till kebabsåsen.

– Såsen är som en majonnäs men i stället för ägg har jag använt kikärtsspad. Det gör att Hababen är helt vegansk.

Hababen serveras med sallad i hembakat tortillabröd, ett bröd bakat på vete och hampamjöl.

Odlar på åkrar i Hede

Christoffer och hans kompisgäng, sammanlagt är de sju personer, kommer lördagen den 13 november att presentera sin habab under en festival i Hede på östra Orust. Det blir dock mycket mer än bara servering av habab.

– Det här är en uppstart av ett projekt vi har där odlingen står i centrum. Vi har ett område i Hede där vi tänkt starta upp odling av grödor. Tanken är att grönsakerna ska säljas men även användas i den Foodtruck vi har köpt in.

För att fira hababen drar Christoffer och hans ”Habab family” i gång en fest för att presentera produkten.

Avslutar med eldshow

Det blir en höstig marknad med försäljning av hahab i centrum men här kommer även finnas konsthantverkare, keramiker, ekologiska hudvårdsprodukter, livemusik och dans. Allt sker inomhus i en lada, så festivalgästerna skyddas mot eventuellt regn.

– Det kommer att bli så häftigt. Vi har 15-talet utställare med oss, det blir knattedisko, musikuppträdande, godisregn och så avslutar vi med en eldshow, fast den är på utsidan så klart.

ANNONS