”Människor verkar inte längre lika intresserade av att bidra”

Det behövs mer hjälp till Ukraina, därför åker Emilia Pylkowski från Ellös en tredje gång till den ukrainska gränsen i Polen med hjälpsändning.
– Tyvärr verkar intresset hos svenskarna att hjälpa till att ha svalnat något, säger Emilia som hoppas samla in mycket pengar till sin kommande resa.

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter, människor flyr sitt land och söker hjälp i andra länder. Många hjälporganisationer finns på plats, men behovet av hjälp är stort.

En som engagerat sig mycket i frågan är Emilia Pylkowski, boende i Ellös. Hon är från Polen men har bott i Sverige i många år. Redan då kriget bröt ut kände Emilia att hon behövde hjälpa till.

För sex veckor sedan gick första resan till den ukrainska gränsen. Emilia hade då packat sin egen bil full med mat och annat som var bristvara i de flyktingläger dit de ukrainska familjerna kommer. Det har blivit en andra resa, även då med bilen fylld med mat, underkläder och andra förnödenheter som behövs i flyktinglägren.

ANNONS

Finns inga pengar

Nu planerar Emilia en tredje resa till Polen, till ett flyktingläger som ligger bara kilometer från gränsen till Ukraina.

– Det finns en enorm vilja i Polen att hjälpa människorna i Ukraina, men det finns inte pengar till allt. Det har kommit så många flyktingar som behöver hjälp.

Lägret Emilia har rest till i Polen är en första sluss för flyktingarna. Här får de registrera sig och de får stanna en kort tid. Tanken är att de ska resa vidare, till andra större läger, eller till vänner och bekanta. En del familjer väljer att resa till Sverige, Emilia har hjälpt två familjer att komma hit.

Behovet av hjälp i Polen är stort. Människor kommer i en strid ström till Polen för att söka skydd.

– Det kommer inte lika många nu som i början, men de som kommer behöver hjälp. De har inte kunnat ta med sig något mer än det de kan bära i händerna. Allt annat har de fått lämna kvar.

Sponsrar med lastbil

Emilia är en driftig kvinna och hon har vänt sig till flera företagare på Orust i hopp om att få hjälp genom ekonomiska bidrag eller få saker skänka till sig. Marinfloc i Varekil har exempelvis ställt upp med lastbil och chaufför vid en resa, samma lastbil kommer användas till resan som görs nu efter påsk.

– Det är många företagare som skänkt stora mängder pengar och det är jag oerhört tacksam för, men det behövs mer.

Emilia har varit i kontakt med flera mataffärer på Orust och Tjörn. I tre affärer står nu kundvagnar där kunder kan lämna varor de köpt och vill skänka till hennes insamling.

– Jag kan inte ta emot färskvaror men det behövs barnmat, tamponger, bindor, duschtvål och torrvaror. Jag hoppas kunna samla in pengar så att vi på plats i Polen kan handla bröd, frukt och chark, det är matvaror som hjälparbetarna i lägret frågat efter.

Inför förra resan fick Emilia kontakt med Christian Gatt, även han Orustbo med stort hjärta. De har tillsammans försökt få in både pengar och varor till kommande resa. Christian kommer att åka med Emilia även på nästa resa.

Inte lika stort intresse

– Vi kommer att åka efter påsken.

Emilia hoppas kunna fylla lastbilen en tredje gång och hon önskar även få in pengar att handla färskvaror på plats.

– Jag har fått in 60 000 kronor som jag handlat för under mina tidigare resor. Jag hoppas få in mer pengar, men tyvärr verkar intresset hos svenskarna att hjälpa till att ha svalnat något. Människor verkar inte längre lika intresserade av att bidra, det är tråkigt för hjälpen behövs verkligen. Jag åker ner själv och dokumenterar allt, så det är lätt att se att hjälpen kommer fram dit där den behövs som mest.

LÄS MER:Olenas grytlappar hjälper landsmännen i Ukraina

LÄS MER:Emilia kör hjälpsändningar till krigsdrabbade Ukraina

LÄS MER:Viktoria och Olena flydde bomberna – nu säljer de hamburgare i Västsverige

ANNONS