Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Många passade på att fynda då Lions öppnade upp igen

Redan innan klockan slagit 10 var de första kunderna på plats. Lions second hand butik i Henån har varit stängd under pandemin, nu passade många på att fynda.
– Kunderna ska känna sig nöjda då de går härifrån, säger Britt Morell Larsen, en av de aktiva i Lions Club Orust.

Då restriktionerna nu är släppta öppnar samhället upp och så även second handbutiken som Lions Club Orust driver. Britt Morell-Larsen och Iréne Smedberg hade inför lördagens öppning städat och fejat lite extra i den lilla källarlokalen.

– Vi har diskat porslinet och vikt gardiner, sorterat bland kläder och packat upp, säger Britt Morell-Larsen med ett skratt samtidigt som hon rättar till en vas i glas som hamnat lite snett på hyllan.

Allt har sin plats

Lokalen är inte så stor, men välfylld. Allt har sin plats, kläder i en avdelning för sig, porslin och husgeråd i en annan. Böcker tar upp flera hyllor. Här passade Inga Manfjärd på att fynda.

– Jag älskar att läsa och har alltid läst. Förr lånade jag på biblioteket men nu köper jag böcker billigt här, läser ut dem och lämnar tillbaka dem hit.

För fynd det vill Lions medlemmarna att deras kunde ska göra. Det som säljs i butiken är sådant som skänkts till dem.

– Vi kan inte ta emot stora möbler, för det har vi inte plats med, men i övrigt går det att lämna nästan vad som helst som är rent och inte trasigt, säger Britt Morell-Larsen.

LÄS MER: Strandfynd inspirerade barnens skapande vid teckningstävling

LÄS MER: Robotkatten ger dementa äldre lugn och ro

En som passade på att lämna böcker och pussel, under tiden butiken var öppen under lördagen, var Marita Hulthén.

”Det är så billigt”

– Pusslen har jag lagt minst två gånger om, så nu är jag trött på dem.

Det mesta finns att finna i butiken. Lille Henning var som uppslukad av lådan med barnböcker och tidningar och övertalade mamma Moa Gruneau att plocka på sig en hel del. Väl i kassan valde Moa att runda uppåt då hon fick höra priset det var satt på böckerna.

– Pengarna går till något bra och det är ändå så billigt, säger Moa.

Alla insamlade medel går oavkortat till hjälpverksamhet. Inga pengar försvinner i administration eller ersättningar. Pengarna som kommer in delar Lions Club Orust ut till olika former av hjälpverksamhet.

– Inga pengar försvinner i administration, påpekar Britt Morell-Larsen.

Vill få fler medlemmar

Lions medlemmar arbetar helt ideellt och hade gärna sett att fler engagerar sig i föreningen. För Iréne som flyttade hit för fyra år sedan har arbetet i Lions lett till många nya vänner.

– Det är så roligt att hjälpa till i butiken, jag hoppas att fler vill komma och hjälpa oss, vi blir gärna fler i klubben.

Alla intäkter går till välgörenhet

Lions Club Orust bildades den 14 oktober 1970

Lions är en ideell hjälporganisation som är till för att hjälpa behövande överallt där det behövs. Det gäller lokalt, nationellt och internationellt.

Second hand butiken i Henån är öppen på lördagar, dock inte röda dagar. Det som säljs i butiken är saker som skänkts till Lions. Bidrag från intäkterna från försäljningen har under åren lämnats bland annat till teckningstävling för Orusts fjärde klassare, prispengar i novelltävling för Orusts tonåringar, skolelever i nionde klass för resa till Auschwitz, uppmuntran till äldreboenden på ön, Tjejjouren Väst, Stala änglar men även till en rad olika hjälporganisationer.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.