Många sommarlovsaktiviteter att välja på för Orustungdomarna

Paddla SUP, spela volleyboll, åk och fiska eller leta rätt på fritidsledarna. På Orust satsas det stort på att aktivera ungdomarna under sommaren.

ANNONS

Orust kommun har under tidigare år haft ett digert sommarlovsprogram för kommunens unga. Då pandemin lamslog världen fick allt sättas på vänt. Inga större aktiviteter arrangerades under förra sommaren. Nu har kommunerna i landet fått nya statliga pengar som ska satsas på att ge barn och unga en meningsfull sommar.

– Tidigare har vi åkt till Skara Sommarland, vi har åkt gocart och haft andra större arrangemang för ungdomarna. Förra året ordnade vi med Coronaanpassat strandhäng. I år var det lite svårplanerad eftersom ingen visste hur restriktionerna skulle se ut, säger Alex Karlsson, fritidsledare på Orust.

Fritidsavdelningen i kommunen har ändock lyckats att sy ihop ett varierat och digert program. Tack vare ett gott samarbete med föreningslivet har kommunens unga redan kunnat erbjudas taidoträning, luftgevärsskytte, scouting och det har gått att prova på friidrott.

ANNONS

– Föreningarna är fantastiska som ställer upp.

Sommaren har knappt börjat och sommarlovsprogrammet likaså. Två unga fritidsledare har anställts för att hålla i trådarna för de programpunkter som inte är knutna till föreningslivet. Kalle Björlin och Aminda Hansen har redan arrangerat ett par dagar med beachvolleyboll, strandhäng och tårtbakning på fritidsgården. Dagens program blev dock bortblåst.

– Vi hade tänkt att erbjuda ungdomar att prova på SUP, stand up paddle board, men det har blåst för mycket, säger Aminda Hansen.

Iklädd våtdräkt och flytväst fanns hon på plats vid Småholmarnas badplats med all utrustning som behövdes för ett SUP äventyr på böljan den blå. Vädrets makter var dock inte med henne så aktiviteten fick blåsas av.

Tillsammans med Kalle Björlin har hon flera programpunkter kvar i sommar. De ska ut på fiskeresa, de har planerat en skatedag, de ska hålla i ett LAN, en tjejkväll, det kommer att bli beachvolleyboll, strandhäng och frisbeegolf. Fram till vecka 32 kommer de båda att finnas på plats för att erbjuda Orusts unga en meningsfull sommar.

Den programpunkt som Aminda och Kalle tror kommer bli störst succé är då de ska gömma sig, någonstans i kommunen. Två dagar, 15 juli och 22 juli, ska de finna något klurigt gömställe.

– Det blir lite som TV programmet ”På rymmen”. Vi ska gömma oss på olika platser på Orust så gäller det att leta upp oss. Det kommer att finnas ledtrådar på fritidsgårdens sociala medier och den som hittar oss får någon form av belöning. Här får alla vara med och leta efter oss, även vuxna, säger Kalle.

ANNONS