Mötet blev avgörande för trilogin

Mötet med Anna-Karin Nyberg från Skultorp i Västergötland berörde mycket. Journalisten Margareta Bremertz från Varekil, kände att hennes historia var värd mer än bara en artikel. Nyligen kom den sista boken av tre ut, om volontären som fann kärleken i södra Afrika och där hon byggde upp en hjälpverksamhet för barn.

ANNONS

Margareta Bremertz arbetsplats var under många år Aftonbladet och efter det har hon varit frilans minst lika länge. Hon mötte under sina uppdrag många spännande människor, fick berätta om livsöden och framtidsvisioner. En artikel kom att handla om Anna-Karin Nyberg-Mazeka, en kvinna från Västgötaslätten som fann kärleken i södra Afrika.

– Efter mitt första möte med Anna-Karin visste jag att det måste bli en bok, hur lång tid det än skulle ta, säger Margareta Bremertz.

Det blev inte bara en bok, det har blivit tre, samtliga på Förlaget Selstam.se. Den sista delen i trilogin om Anna-Karin och hennes make Zibuse kom ut för några veckor sedan.

ANNONS

– Jag träffade Anna-Karin i mitt yrke som journalist och kände efter intervjun att denna historia är så mycket mer. Som journalist träffar man ibland människor som har en spännande historia att berätta, så intressant att allt inte får plats i en tidningsartikel. Detta var ett sådant möte.

Anna-Karin hade då flyttat till Afrika och var i Sverige på besök. De höll kontakten under många år. Kontakter knöts även med Anna-Karins familj och vänner hemma i Sverige och det är mycket tack vare de kontakterna som den tredje boken i serien nu kunnat bli klar.

– Böckerna bygger på dagboksinlägg och brev. Men också samtal med Anna-Karins föräldrar, bror och vänner har spelat stor roll.

Anna-Karin Nyberg hade gjort flera resor som volontär till olika världsdelar, när hon i november 1996 kom till Sydafrika. Hon skulle volontärjobba i fyra månader vid ett nystartat hem för funktionshindrade barn när hon träffade polismannen Zibuse Mazeka och tycke uppstod. De gifte sig 1999 och Anna-Karin kunde på plats ägna sig åt biståndsarbetet. Anna-Karin och Zibuse brann för att förbättra livet där och startade en hjälpverksamhet, med möjlighet för barn att gå i skola och bland annat ett center för barn med funktionsnedsättningar. När Anna-Karin och Zibuse Mazeka startade sina hjälpprojekt i Pongola kom det mycket stöd från svenska släktingar och vänner, ett stöd som fortsätter än i dag.

Sedan Anna-Karins tragiska bortgång i cancer 2006 har Zibuse fortsatt verksamheten med hjälp av många medarbetare. Ett stort problem i townshipet och byarna runt Pongola, förutom arbetslöshet, fattigdom och hög kriminalitet är den stora mängden barn som är föräldralösa på grund av aids. Den pågående coronapandemin förvärrar situationen på alla sätt och många av dessa barn mister nu också sina ”gogos”, mor- och farmödrar.

Margareta har besökt staden Pongola där Anna-Karin drev sin hjälpverksamhet, dock efter Anna-Karins bortgång. Hon fick då på plats se hur hjälporganisationen fungerar och hur livet i Pongola är.

– Mina böcker om Anna-Karin bygger på Anna-Karins och Zibuses olika liv och förutsättningar men de handlar även om apartheid, kulturkrockar och deras hjälparbete.

Margareta Bremertz är journalist och författare bosatt strax utanför Varekil.
Margareta Bremertz är journalist och författare bosatt strax utanför Varekil. Bild: Erika Olofsson

”Under marulaträdet” heter den sista delen i trilogin. Boken beskriver Anna-Karins kamp för barnen samtidigt som hon är dödligt sjuk i cancer.

– Berättelsen är inte slut med Anna-Karins bortgång, Zibuse fortsätter det arbete de startade upp.

Trots att engagemanget hos Zibuse finns kvar och är livfullt, så har inte Margareta några tankar på att skriva en fjärde bok.

– Jag har knådat den här degen länge, delat den i två delar, delat den i tre, även fyra delar. Jag nöjer mig med tre delar. Sen är det dags för något annat. Det finns så mycket att berätta.

ANNONS