Magiska datumet lockar till bröllop – Gunnar Arwidson minns varje brudpar han vigt

Ett par fick vigas två gånger, ett annat par hade glömt hindersprövningen och ett tredje par väljer att gifta sig på palindromdagen. En som har att göra just den här dagen är Gunnar Arwidson, borgerlig vigselförrättare på Käringön.

ANNONS
|

Beroende på vilket datumformat man använder så blir den 22 februari 2022 ett palindrom – ett ord eller tal som läses på samma sätt framlänges som baklänges.

För Elin Johansson och Christoffer Göthesson från Grundsund blev valet av dag ”en kul grej”.

– Vi vill gifta oss innan vi sticker iväg på långsegling och då tycker vi att 22/2-22 är ett lite roligt datum, lätt att komma ihåg också.

Elin och Christoffer bor året om i Grundsund. De planerar långsegling med avresa i juni och kommer att göra en reseblogg, Royal Virgo Sailing, på Instagram och Facebook.

Elin Johansson och Christoffer Göthesson gifte sig 22/2 2022 klockan 14 på Käringön.
Elin Johansson och Christoffer Göthesson gifte sig 22/2 2022 klockan 14 på Käringön. Bild: Privat

Ett givet klockslag

– Egentligen skulle vi haft ett stort bröllop i Grundsund men pandemin satte stopp och då kändes det roligt att gifta sig på Käringön. Vi bor på båt, seglar väldigt mycket året runt och är ofta på Käringön vintertid. Så valet av alternativ plats till Grundsund kändes inte så svårt.

ANNONS

Det blir Gunnar Arwidson som får äran att viga Elin och Christoffer. Vigseln blir klockan två ”det är ju ett givet klockslag”.

– Det är ju en tisdag, men det var ett datum som paret ville ha och jag hade tomt i kalendern, säger Gunnar.

Gunnar Arwidsson är en mycket känd profil på Käringön. Han har under många år varit verksam som sjöräddare, han har givit ut flera böcker om sjöräddningens historia och är även en uppskattad guide på Käringön.

– Det började 2016 med ett samtal från en sjöräddarkollega som ville att jag skulle viga dem. Då var jag inte vigselförrättare så det fick jag först ansöka om hos länsstyrelsen.

Fick viga två gånger

Problemet var att paret önskade att bli vigda i Danmark. Det går inte för en borgerlig vigselförrättare i Sverige att viga ett par utomlands.

– Det löste jag genom att viga dem två gånger. Första gången åkte vi ut till Måseskär och klättrade högst upp i fyren. Sedan gjorde vi om samma sak igen, i Danmark.

LÄS MER:Svävare kan komma till undsättning på Käringön

LÄS MER:Käringön har fått en ny Rescuerunner

LÄS MER:Vind i seglen på Öppet Varv

Gunnar har under åren vigt många par och som den sanne berättaren han är så finns det en anekdot kring nästan varenda par. 2014 fick sjöräddarna på Käringön ett samtal från en kvinna om att hennes man låg sjuk i en båt utanför Grundsund. Räddningsbåt Lars Prytz med Gunnar i besättningen for till platsen och fann båten.

– Det visade sig att mannen var kraftigt sjukdomspåverkad. Efter att ha pratat med honom beslöt jag att larma ambulans som mötte upp i Grundsund.

Solskenshistoria

Fyra år senare ringer kvinnan till Gunnar – denna gång ville hon att han skulle viga dem på Käringön.

– Det kände så fantastiskt att få viga de här paret, det är en riktig solskenshistoria.

Förra året hade Gunnar elva vigslar, året innan dess bara nio. Pandemin satte stopp för mångas bröllopsplaner. Det har blivit totalt ett 60-tal vigslar på Käringön, och två par har valt att förlänga med nya löften.

– Ett par vigde jag på Måseskär vid kanonen och när vi åkte in med taxibåten bad jag om hindersprövningen och vigselbeviset för att skriva på. Då svarade bruden med ett frågande ansiktsuttryck ”Va, skall man ha papper också”. Vigseln fick göras om senare.

Kärleksknop

Gunnar viger helst sina par ute på Käringön. Miljön på ön är sagolik och han vill gärna dela den med paren. Anknytning till skärgården blir det även i den knop som Gunnar gärna tar fram under vigseln.

– Som före detta sjöscout och sjöräddare tar jag gärna fram en ”kärleksknop”. Till vad knopen ska användas är hemligt, men vill någon viga sig hos mig ska jag avslöja hemligheten.

LÄS MER:Unika datumet ratas av bröllopsparen i STO

Borgerlig vigselförrättare – ett hedersuppdrag

Det är ett hedersuppdrag att vara borgerlig vigselförrättare som inte har rätt att ta ut någon avgift från brudparet. Vigselförrättaren ersätts av länsstyrelsen med 110 kronor för en vigsel och sedan ytterligare 30 kronor per vigsel för fler vigslar samma dag. En borgerlig vigsel är kostnadsfri.

Vigselförrättaren får begära ersättning för kostnader för resa men reseersättningen får inte vara mer än vad resan kostar.

I Orust kommun finns totalt åtta vigselförrättare registrerade hos länsstyrelsen:

Gunnar Arwidson

Linda Thorvall

Patric Grund

Inger Heimburger

Lars Petersen Nilsson

Elisabeth Staf

Jonas Tullock

Anders Wennergren

ANNONS