Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Malin fick fälgen böjd i potthål – men vägen förstärks inte

Det var en mörk regnig februarikväll som olyckan plötsligt var framme. Helt utan förvarning brakade då Orustbon Malin Berntsson ned med bilen i ett stort potthål på vägen mellan Tegneby och Göksäter. Inga skyltar fanns uppsatta som varnade om hålet som vid kraschen böjde den ena fälgen på hennes bil. Hålet i vägen lagades därefter temporärt. Enligt Malin behöver hela vägsträckan ses över, men några sådana planer har inte Trafikverket i nuläget.

Det var vid 18-tiden den 14 februari som Malin Berntsson skulle skjutsa sina barn till träning i Henån.

– Det regnade och var kolsvart och precis när jag passerat en skarp kurva efter Orust Motor körde jag ned i hålet som var mitt i körfältet, berättar hon.

Till en början märkte hon inte att däcken eller bilen skulle ha skadats, trots att det enligt Malin handlade om ett ganska rejält hål.

– Men när jag kom hem igen, kollade jag däcken en gång till och såg då att den ena fälgen var helt böjd, berättar hon.

Kontaktade Trafikverket

Malin Berntsson fick lämna in bilen för reparation och kontaktade därefter Trafikverket. De fyllde i hålet temporärt, men enligt Malin skulle mycket mer behöva göras längs den eftersatta vägsträckan som har flera hål.

– Det känns nästan som ett under att det inte händer fler olyckor här. Nu klarade jag mig själv förhållandevis lindrigt undan med en räkning på 1 300 kronor för bilreparationen. Men jag tänker samtidigt på alla andra, inte minst alla yngre förare i exempelvis mopedbil eller på moped som sitter oskyddat och precis som alla andra bilister nu tvingas parera hålen för att inte köra ned i dem och skada sitt fordon eller sig själva.

– Jag menar, man ska väl inte behöva ha en SUV för att klara sig på Orustvägarna om olyckan är framme, fortsätter Malin som därför anser att hela vägsträckan bör ses över och åtgärdas.

Inga planer på extra underhåll

Trafikverket har dock inga planer på att göra något extra underhåll av vägsträckan på väg 740. Enligt Trafikverkets Rakel Edh, projektledare vid enhet väg Norra, underhållsdistrikt väst, finns det inga planer på att asfaltera om vägen.

– Potthål, som jag förstår att bilisten i detta fall kört in i, lagar vår entreprenör i vårt underhållskontrakt.

Tegneby korsväg ska dock byggas om. I dag finns det här en fyrvägskorsning mellan väg 178 som går mellan Varekil och Ellös, samt väg 740 där det går att nå både Nösund och Göksäter.

Ny bussterminal och parkering

Korsningen ska byggas om till en cirkulationsplats och kommer att få en två meter bred överkörningsbar del för att göra det möjligt för långa och stora fordon att fritt passera. Det ingår i planen även att bygga en ny bussterminal och en pendelparkering med belysning.

Men trots en satsning på ny pendelparkering och troligen ökad trafik så kommer inga förstärkningar att göras, enligt Rakel Edh.

– Det finns inga förbättringsarbeten i samband med cirkulationsplats Tegneby. Vi har dock gjort arbeten på vägen tidigare och vet att det är en del arbeten som kvarstår, men det har vi inte med i vår planering än. Men vi ser över när vi kan hitta finansiering. Vi har också lagt in denna i plan och kommer i år börja att projektera för en bärighetsförstärkning.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.