Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Malin och hunden Aska är sjätte bäst i landet

Malin Leandersson och Krigsmarkens Aska gjorde en strålande debut i SM i Svenskskydd. När de båda tävlingsdagarna var över stod det klart att Aska slutade som sexa bland alla tävlande.

Det är första gången som ett ekipage från Orust är med och tävlar i SM i bruksgrenen Svenskskydd. Malin Leandersson och hennes tik Krigsmarkens Aska kvalade in efter en rad deltävlingar till SM som hölls i Jönköping i helgen.

Inom Svenska Brukshundklubben (SBK) finns ett par olika former av skyddsprov, dels de traditionella svenska, dels de internationella. Gemensamt för dem är att hundarna prövas i skyddsarbete, lydnad och nosarbete. Malin och Aska var ett av 15 ekipage som tävlade i svenskskydd.

LÄS MER: Orustekipaget Malin och Aska ska tävla skydd i Bruks SM

Skydd är ett specialmoment inom bruksprov som Svenska Brukshundsklubben fastställt. Hunden förhindrar kraftiga hot mot föraren och ska även stoppa en flyende person. Inom Svenska Brukshundklubben finns ett par olika former av skyddsprov, dels de traditionella svenska som kallas Svenskskydd, dels de internationella. Gemensamt för dem är att hundarna prövas i skyddsarbete, lydnad och nosarbete. På en tävling bedöms hundens kraft i angreppet, domaren tittar även om hunden ska släppa greppet efter tillsägelse från hundföraren.

Svenskskydd innebär att Aska ska kunna spåra i skog och mark, söka av ett område efter föremål men hon ska även vara duktig på klassiska lydnadsmoment som att ligga plats och gå fot vid sidan. Malin ska även kunna skicka iväg Aska mot en figurant, en människa klädd i skyddskläder, som Aska ska markera och kunna stoppa genom att bita personen i armen. Aska tränas att agera både med munkorg men även utan munkorg.

Otaliga timmar med träning ligger bakom SM-starten och det var en taggad Aska som startade. Under SM-tävlingarnas första dag visade Aska verkligen framtassarna.

– Hon var på topp, presterade gång på gång. Vi låg trea på lördagen inför söndagens skydd och det härliga är att jag hade mina allra bästa träningskamrater tätt intill, säger Malin Leandersson.

Under söndagens skyddstävling trillade dock Aska ned några pinnhål och slutade totalt som sexa. Det är ett resultat som Malin är mer än nöjd med och hon gläds över att de närmsta träningskompisarna var de som fick stå överst på prispallen.

– Vilket SM Aska gör! Vi slutar på en sjätteplats på vårt allra första SM och jag är så glad och stolt över våra prestationer. Vilken helg vi har haft, vilken upplevelse. Så mycket skratt, glädje, omtänksamhet, hejarop och peppning vi har fått.

Mycket stöttning från nära och kära har Malin och Aska fått på vägen fram till SM starten.

– Jag hade aldrig kunnat träna så, och vi hade inte kommit hela vägen till SM, om det inte var för min familj som stöttat mig och mina träningskompisar som hjälpt oss träna på rätt sätt och som även pushat oss så bra som de gjort.

Årets SM var ett gemensamt arrangemang av Jönköpings BK, Skillingaryd Attila BK och Mullsjö BK. Nästa SM är om ett år, och dit vill Malin och Aska givetvis åka.

– Såklart vi vill till SM igen. Det var så jäkla kul!


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.