Martin Reteike är gruppledare för Miljöpartiet på Orust. Uppväxten i en miljöaktivistisk familj har gjort att politiken alltid har varit närvarande för honom.
Martin Reteike är gruppledare för Miljöpartiet på Orust. Uppväxten i en miljöaktivistisk familj har gjort att politiken alltid har varit närvarande för honom. Bild: Moa Edstam

Martin Reteike är nummer ett på MP:s lista

Uppväxten i miljörörelsen har gjort att Martin Reteike alltid har haft med sig politiken. 2010 började han engagera sig lokalt och är nu förstanamn på listan för Miljöpartiet Orust inför valet i höst. Något av det viktigaste för honom, och det lokala partiet, är att inte bara fokusera på öns tätorter.
– Vi är för att ha flera kommunpunkter, det måste inte bara vara två stycken.

ANNONS
|

Martin Reteike är själv Henånbo men valet av vår mötesplats blir i Utsiktens Ekoby och dess skogsträdgård. En plats han tycker symboliserar lite av det han och Miljöpartiet strävar mot.

– Det är en symbol för dels lugnet och att vara nära naturen. Men också att det finns människor som faktiskt bor här och smälter in. Det är ett bra exempel på att det finns sätt att leva som inte behöver vara den där asfalterade gatan inne i stan. För de som vill och vågar finns möjligheten.

Vill se generationsboenden på landsbygden

Dagens majoritet har sagt nej till att bygga lägenheter på en äng i anslutning till Ekobyn, något som Miljöpartiet gärna hade sett. Martin Reteike och partiet menar att det är ett bra exempel på hur man kan göra ett generationsboende på landsbygden.

ANNONS

– Socialdemokraterna och Moderaterna i första hand vill koncentrera boendet så att nya människor ska flytta in till tätorterna på ön. Här hade vi chansen att låta nya familjer flytta in i det lilla formatet och då tackade man nej till det.

Vad finns det för fler fördelar med att bygga lägenheter utanför tätorterna?

– Det är en utmaning men också en möjlighet att om man vill så kan man odla sin egna potatis och om man vill kan man hantera både vatten och avlopp så att man har lite grann självhushållningstanken. Man vill försöka samla ihop så att all kommunservice ska vara på några få punkter. Vi är mer för att ha flera kommunpunkter, det måste inte bara vara två stycken.

Vill inte sänka skatterna

Martin Reteike och Miljöpartiet ställer sig kritiska mot att sänka skatten i dag. De vill först se hur man kan få fler invånare, och där med skattebetalare, på ön.

– Sen är det just det: hur får vi till omställningen så att fler kan jobba på ön. Vad kan ön erbjuda? Jo vi kan erbjuda kulturarbeten av olika slag, den gröna näringen och den blå näringen. Genom att sätta dit minst en resurs till som kan hjälpa till att vara katalysatorn kan vi få det att hända.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– En sak som jag är stolt över är skolbussupphandlingen, som egentligen har drivits av majoriteten men jag som vice ordförande i lärandet har varit högst delaktig i. Från och med i höst kommer det gå sju bussar mindre varje morgon och kväll på ön men alla barn kommer ändå komma med. I praktiken en förbättring men också en besparing på flera miljoner. Och i min värld är besparingen minskad mängd diesel.

Miljöpartiet på Orust har suttit i opposition den senaste mandatperioden och Martin Reteike liknar det vid att sitta på åskådarbänken. Trots detta så ser han att de ändå har lyckats påverka beslut och fått majoriteten att lyssna på flera punkter de har lyft upp. Indirekt tycker han att partiet har saker att ske.

Hur skiljer sig ditt parti från de övriga partierna på Orust?

– Vi är väldigt tydliga med att kulturen kan hjälpa till med att få folk att trivas här ute. Kultur kan vara mycket allt från tavlor till musik till att leva ekologiskt. Sen också att hela ön ska leva, inte bara Henån och Svanesund. Och sen att skolan verkligen är viktig för oss och vi vill satsa på den. Vi har bra skolor och kvalificerade lärare, det ska vi vara rädda om kort och gott. Det gäller att våga bevara de bra sakerna och inte stirra sig blind på skattesänkningen.

Martin Reteike

Ålder: 54 år.

Bor: Henån.

Familj: Två söner.

Yrke: Jobbar med mjukvaruutveckling. Blev för några år sedan konsult på Volvo.

Intressen: ”Det är ju natur givetvis och energi. Även fotografering. Med naturen kommer på något sätt att man vill fånga ögonblicken och stunder man vill minnas.”

Största last: ”Jag har ju gjort valet att bo på Orust och jobba i Göteborg så jag har pendlat i många år. Jag har hängt på låset på nya sorters bilar som ska vara bättre. Men det är antagligen mitt största samvete.”

Började med politiken när och varför: ”Jag var uppvuxen i miljörörelsen via Fältbiologerna. Min mamma var med där. Jag har vuxit upp med att lära känna naturen och förstå naturen. När jag var liten fanns ju 68-revolten och jag gick i Barsebäcksmarscherna som liten. I praktiken vet jag inte om ett liv utan politik men det har kommit i omgångar i livet att vara mer eller mindre aktiv. Egentligen är det nu från 2010 och framåt som jag har hållit på lokalt och följt Orust.”

LÄS MER:Kommunstyrelsen föreslår två stora skolor på Tjörn

LÄS MER:Majoritet är för ett skolbeslut innan valet

LÄS MER:Stabilt i Stenungsundspolitiken – men få kvinnor på flera listor

ANNONS