Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.
Jesper Liveröd, presschef på Ellevio. Bild: Pressbild

Massivt strömavbrott på Tjörn och Orust – tusentals drabbade

Orust och Tjörn drabbades på onsdagsmorgonen av ett omfattande strömavbrott. Som mest berördes över 21 000 kunder. Strax före lunch var strömmen tillbaka.

ANNONS
|

Avbrottet inträffade vid 07.40. Drifttekniker larmades då ut till platsen.

Orsaken var ett tidigare strömavbrott på ett intilliggande nät hos Vattenfall, som ledde till ett spänningsbortfall hos Ellevio.

– Det inträffade som en konsekvens av ett tekniskt fel i en fördelningsstation mitt på Orust som omvandlar högre spänning till lägre spänning, säger Jesper Liveröd, presschef vid Ellevio.

Över 21 000 kunder berördes som mest. Enligt Ellevio påverkades i princip hela elnätet på Orust.

– Det betyder i princip att hela Orust blev utan ström, säger Jesper Liveröd, presschef Ellevio.

”Massa tekniker på plats”

Senare under morgonen sjönk siffran till något, sedan Ängås och Torp kunnat förses med el genom en station i Stenungsund.

ANNONS

– Vi har massa tekniker på plats. Samtidigt jobbar vi med att etappvis försöka spänningssätta nätet. Allt sker inte bara med en knapp, sa Jesper Liveröd.

På förmiddagen hade samtliga kunder på Orust fått tillbaka elen. Då var fortsatt 274 kunder på nordvästra Tjörn strömlösa. Sedan, strax före lunchtid, hade alla berörda återfått elen.

– Vi har inte löst felet än, det här handlar om att vi gjort omkopplingar. Vår viktigaste prioritet är att folk får tillbaka strömmen, förklarade Jesper Liveröd under förmiddagen.

Strömavbrottet påverkade utöver hushåll enligt Ellevio även företag, trafikljus, butiker och betalningssystem.

ANNONS