Christer Mattsson, här med hunden Bobo, är ordförande i vägföreningen i Mollösund som fick en miljondonation för att kunna plantera buskar och träd i samhället.
Christer Mattsson, här med hunden Bobo, är ordförande i vägföreningen i Mollösund som fick en miljondonation för att kunna plantera buskar och träd i samhället. Bild: Privat

Miljondonation ska smycka Mollösund

13 olika planteringar ska göra Mollösund vackrare. Arbetet är redan igång, och har möjliggjorts av en anonym donation på en miljon kronor.
– Det är helt otroligt. Det är inget vi kunnat hoppas på, det bara kom som en överraskning, säger Christer Mattsson, ordförande i Mollösunds vägförening.

ANNONS
|

Det ser lite kalt och tråkigt ut när man kör in i Mollösund. Det tyckte åtminstone en Mollösundsbo, som tog kontakt med vägföreningen för att se om inte de kunde plantera något fint vid fotbollsplanerna.

– Personen sa att vi kan gärna bidra lite om ni kan plantera, så vi kopplade in donatorn med Orust trädgårdstjänst. De fann varandra i det här och sedan har projektet utvecklats, säger Christer Mattsson, ordförande i Mollösunds vägförening.

Planerna för hur Mollösund kunde bli vackrare blev fler och både arbetet och budgeten växte. Efter sommaren fick Christer Mattsson ett mejl från donatorn om att nu var de överens, och hen skulle sätta in en miljon kronor på vägföreningens konto.

ANNONS

– Det är ju fantastiskt. Det betyder jättemycket att vi kan få göra så fint här.

Hann precis före frosten

Donatorn vill vara anonym, men är någon som bott i Mollösund länge och ville hjälpta till för att försköna området och göra det trevligare att vara i. Vägföreningen och Mollösunds IF har tillsammans varit med och tyckt till om förslagen.

Under hösten pågick planteringen för fullt, och precis före frosten och snön blev det mesta klart.

– Det blev på håret att det lyckades. Det var lite dramatiskt när det blev så kallt men det ska gå bra, allt har kommit ner i jorden.

Perenner, buskar och träd

Det är främst buskar och träd som ska planteras, tillsammans med några perenner som blommar år efter år, utmed landsvägen och Ängsvägen samt mellan lekplatsen och fotbollsplanen. Det har blivit dyrt, bland annat på grund av att man ville använda sig av lite större buskar och träd, så att slutresultatet inte skulle ta allt för lång tid att växa till sig.

Dessutom har planteringarna behövt göras på upphöjda bäddar, för att undvika att saltvattnet blir för högt och når växterna.

– Jag hoppas att det här ska bli en inspiration till att göra mer i samhället så det blir fint. Det ska bli väldigt spännande att se hur det tar sig till våren och sommaren, säger Christer Mattsson.

ANNONS